Deveti beogradski trijenale svetske arhitekture biće održan na leto 2009. godine u Beogradu, a predstaviće velike arhitektonske ideje za više od sto reprezentativnih objekata i kompleksa u više od 30 zemalja, najavio je za Portal SEECULT.org arhitekta Ivica Mlađenović, selektor i autor koncepta, kao i totalnog dizajna te međunarodne izložbe.

Deveti beogradski trijenale svetske arhitekture biće održan na leto 2009. godine u Beogradu, a predstaviće velike arhitektonske ideje za više od sto reprezentativnih objekata i kompleksa u više od 30 zemalja, najavio je za Portal SEECULT.org arhitekta Ivica Mlađenović, selektor i autor koncepta, kao i totalnog dizajna te međunarodne izložbe. Deveti trijenale biće održan od 16. juna do 7. jula 2009. u Galeriji „Progres“, pod nazivom „Energija svetla“, a otvoriće ga italijanski arhitekta Masimiliano Fuksas, najavio je Mlađenović. Između ostalog, biće predstavljeni arhitektonski projekti iz Abu Dabija, Argentine, Brazila, Kine, Egipta, Francuske, Nemačke, Indije, Izraela, Malezije, Meksika, Rusije, Saudijske Arabije, Singapura, Velike Britanije, SAD… Italijanski arhitekta Fuksas, koji će svečano otvoriti Trijenale, bio je umetnički direktor Bijenala arhitekture 2000. godine u Veneciji – sedme međunarodne izložbe arhitekture „Manje estetike, više etike“. Projektovao je, između ostalog, komercijalni kompleks „Evropark“ u Salcburgu, „Blizance“ u Beču, istraživački centar Ferarija u Milanu… Trijenale će biti održanu uz finansijsku podršku Skupštine grada Beograda, opštine Savski venac i Beogradskog sajma, a realizovaće ga Studio Linija A. Podršku toj izložbi pružili su i Društvo arhitekata Srbije i ULUPUDS.
U Mađarskoj građanskoj kasini u Somboru, večeras od 18 sati, biće održani „Susreti“ Džepnog pozorišta „Berta Ferenc“, koje radi na mađarskom jeziku. Današnja priredba nosi naslov „Ptičija reka“, i u slici, poeziji i pesmi govori o prirodi, pticama i ljudima. Gosti su članovi grupe „Hobi bend“ Laslo Dostan i Ede Dioši iz Doroslova i fotograf Atila Odri iz Svetozara Miletića, koji će prirediti izložbu svojih ostvarenja. Domaćin priredbe je Jožef J. Fekete, predsednik Džepnog pozorišta. Inače, „Susreti“ se održavaju poslednjeg utorka u mesecu, a ovo im je 75. izdanje.
Na proleće 2009. godine premijerno će biti otvorena izložba koja će publici širom sveta predstaviti brojne rekvizite korišćene na snimanju filmova o Hariju Poteru na osnovu bestsesler fantazijskog serijala Dž. K. Rouling. Od tog trenutka, pa narednih pet godina, izložba će obići najmanje deset gradova u svetu. Ona će biti i dobra dopuna promociji narednih filmova o dečaku-čarobnjaku od kojih „Hari Poter i Polukrvni princ“ stiže u bioskope 21. novembra ove godine.
Kompozitor čije su pesme, između ostalih, pevali i Bob Dilan, Igi Pop, Vili Nelson i B.B. King, Džon Hajat, dobiće 18. septembra nagradu za životno delo od Američke muzičke asocijacije (AMA). Hajat je sa 18 godina došao u Nešvil i dobio posao tekstopisca za Tree Publishing. Svoj prvi album objavio je 1974. godine („Hangin’ Around the Observatory“) a interesantno je da njegove ploče nikada nisu postale hit, iako su njegove pesme bile izuzetno uspešne kod drugih izvođača. Boni Rejt je tako zabeležila jedan od najvećih hitova svoje karijere sa Hajatovom pesmom „Thing Called Love“ iz 1989. Novi album Džona Hajata izlazi 27. maja. Među ranijim dobitnicima AMA nagrade za životno delo su i Rodni Krovel, Gaj Klark, Kauboj Džek Klement, Džon Prajn i Bili Džo Šejver.
Strip kuća Marvel najavila je da će početi da objavljuje serijal zasnovan na čuvenom romanu Orsona Skota Karda „Enderova igra“ i potonjim nastavcima. Prvi deo će raditi scenarista Kris Jost, uz crtača Paskala Ferija, a sam Kard će nadgledati ono što budu stvarali. Debi stripova očekuje se na jesen. Orskon Skot Kard već duže vreme sarađuje sa Marvelom (od „Ultimate Iron Man“ serijala). „Oni razumeju priču, znaju kako da je prebace u grafičku formu i niko drugi nema takav nivo profesionalizma“, rekao je pisac. Ovo će biti prva vizuelizacija SF epa o svetu u kome najnadarenija deca odlaze u specijalnu ratnu školu kako bi se pripremili za najveću pretnju koja se nadvija nad čovečanstvo. Glavni junak je dečak Ender Vigin, koji će postati najveći ratnik i lider kojeg je ljudska rasa ikada imala. U međurvremenu će Tor objaviti novi Ender roman – „Ender in Exile“ koji stiže krajem ove godine. Sam roman je direktan nastavak „Enderove igre“, u kojem Ender Vigin i njegova sestra Valentina kreću na put sa namerom da posete prvu zemaljsku koloniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari