Izložba Zorice Jevremović „Kosovo iz mog stana“, biće otvorena većeras u Kulturnom centru Rex (Jevrejska 16), u 19 sati, u okviru programa „Cheking point“. Zorica Jevremović je, u godinama dok je radila na Kosovu, prikupila niz predmeta, suvenira, delova nameštaja ili nošnje karakterističnih za kosovsko kulturno podneblje.

Izložba Zorice Jevremović „Kosovo iz mog stana“, biće otvorena većeras u Kulturnom centru Rex (Jevrejska 16), u 19 sati, u okviru programa „Cheking point“. Zorica Jevremović je, u godinama dok je radila na Kosovu, prikupila niz predmeta, suvenira, delova nameštaja ili nošnje karakterističnih za kosovsko kulturno podneblje. Ti predmeti je danas na specifičan način i vezuju i odvezuju od političkih konotacija kosovskog pitanja. Umetnica kaže da u atmosferi izjava i tvrdnji: Kosovo je Srbija, Kosovo, nezavisna država, Kosovo, neraskidivi deo Srbije – razmišlja o sopstvenom odnosu prema Kosovu. Na fotografijama Srđana Veljovića su njeni kućni predmeti, koje je prikupila radeći na Kosovu osamdesetih godina prošlog veka. Za svaki predmet vezana je anegdotama i sećanjima koje će, prepričane i zapisane, biti postavljene pored fotografija. Izložba je procesualna i autorka poziva posetioce i posetiteljke da joj doprinesu, ostavljajući svoje zapise, fotografije, razglednice ili predmete iz vlastite kosovske biografije. Izložba je otvorena do 2. maja, a zainteresovani mogu da donesu i u izložbu uključe svoje materijale svakog dana od 19 do 21 sat.
Na arheološkom lokalitetu kod Aradca pronađen je materijal iz broznanog i gvozdenog doba, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu. Kao najznačajnije otkriće ističe se pronalazak grobnice sa sačuvanom ženskom lobanjom i nakitom iz 3. veka na potezu Konopnica. Arheološka iskopavanja na lokalitetu Aradac, u neposrednoj blizini Zrenjanina, započela su krajem prošlog meseca i već prva iskopavanja ukazivala su na materijal star više vekova. „Prvo sondiranje parcele otkrilo nam je dosta arheološkog materijala iz bronzanog doba, koji se meša sa materijalima iz gvozdenog i srednjovekovnog perioda. U grobnici koju smo pronašli, nalazila se samo ljudska lobanja bez skeleta. Uz nju je pronađen ženski nakit, pa pretpostavljamo da je reč o ženskoj osobi iz 3. veka. Nakon dalje obrade materijala i konzerviranja, konačan sud o godinama starosti i antroploškim karakteristikama daće antroplozi“, objašnjava arheolog Nada Benjocki. Prema njenim rečima, sam lokalitet Aradca spada u bogata arheoloka nalazišta a prva iskopavanja na ovom terenu rađena su početkom dvadesetih godina prošlog veka, kada je otkriveno Vinčansko naselje iz neolitskog perioda. Pronađeni arheološki materijal nakon obrade i kompletiranja dokumentacije biće predat na čuvanje Narodnom muzeju Zrenjanin.
Britanska izdavačka kuća SELFMADEHERO zabeležila je veliki hit sa manga stripovima u kojima je predstavila Šekspirove klasike, a ove nedelje je najavila da će ih biti još. „Manga Šekspir“ kolekcija ima sedam naslova koji su, sem u Britaniji, postali hit i u Aziji. Svako delo je predstavljeno u drugačijem stilu, pa su tako „Romeo i Julija“ postali moderna drama gde su porodice Kapuleti i Montegiji postali jakuza klanovi u savremenom Tokiju, a tokom scene kada Julija zove Romea sa svog balkona, protiče u borbi samurajskog stila. S druge strane ima i „klasičnijih“ rešenja, pa je tako Patrik Voren nacrtao „Ričarda III“ sa osnovama u gotskoj srednjovekovnoj Engleskoj. Ove mange su postigle tako veliki uspeh da su i nastavnici počeli da ih koriste kako bi zaintersovali svoje đake za Šekpsira. Tokom prošle godine objavljeni su Romeo i Julija, Hamlet, Bura, Ričard III, San letnje noći, Magbet (na fotografiji) i Julije Cezar, a do kraja godine uslediće manga adaptacije Otela i komedije Kako vam drago. Za britansko tržište svaka nova manga će biti rađena u tiražu od 8.000 primeraka. Postojeća izdanja su već prevedena na korejski i italijanski, a Britanski savet ih koristi kako bi u Aziji zainteresovali mlade da čitaju Šekspira. Konkurenciji nije promakao ovaj uspeh Šekspir-mangi, pa su tako Classical Comics objavili trodelnu grafičku novelu čija je inspiracija bio Magbet.
Udruženje „Rok inicijativa“ i opština Savski Venac juče su najavili da će 24. aprila organizovati „Veliku rokenrol tribinu“, koja će se završiti potpisivanjem „Rokerskog manifesta“ i „Deset rokenrol zapovesti“ čiji je cilj spas rokenrola u Srbiji. Organizatori tribine najavljuju i formiranje „grupe za pritisak – Rokenrol ministarstva u senci“, čiji će članovi postati po želji prisutni u sali opštine Savski venac. Na tribini najavljenoj pitanjem „Kako je, zašto je i da li je propao rokenrol u Srbiji i šta da radimo da mu pomognemo“, učestvuju rok novinari Duško Antonić, Branko Rogošić i Branimir Lokner, i frontmen benda Ortodox Celts, Aca Seltik. Kako je najavljeno, tribina počinje u četvrtak u 19 sati, a nastupiće i rok bend Free enterance, sastavljen od učenika osnovne škole „Radojka Lakić“.
Njujorški filmski festival Trajbeka počinje danas, a njegovo sedmo izdanje će obeležiti znatno manje filmova nego što je bilo na rasporedu pre godinu dana. „Ne možete svima udovoljiti. Čak i kada se sve lepo odvija uvek će biti nekoga da zapitkuje“, rekao je suosnivač festivala Robert De Niro. Iako je festival dobio odlične ocene, sve veći broj filmova je počeo da izaziva kritiku zbog „prenatrpanosti“, pa je tako ove godine broj igranih ostvarenja smanjen sa 157 na 120, kao i cena ulaznica sa 18 na 15 dolara. Naravno, i ovakve odluke se sigurno neće svideti onima koji, pre svega, gledaju ekonomski uticaj na Njujork, jer je prošle godine Trajbeka doneo gradu 119 miliona dolara. Sedmi festival danas otvara premijera komedije Tine Fej „Baby Mama“, ali će dobar deo programa činiti politički orijentisani filmovi. Ipak, biće i drugačijih žanrova kao što je borilački „Redbelt“ ili porodično akciono ostvarenje „Speed Racer“. Interesovanje je pobudila i najavljena projekcija dokumentarca kojeg je producirala Madona – „I Am Because We Are“, o siročićima u Malaviju, ali i film Adama Jauča iz grupe Beastie Boys, o srednjoškolskoj bejzbol utakmici. Među interesantnije hepeninge spadaju i prikazivanje spota Majkla Džeksona, Thriller, na otvorenom, sa sve „zombi diskotekom“, razgovor o značaju Kjubrikove „2001: Odisije u svemiru“, 40 godina posle njenog nastanka, kao i paneli sa Lu Ridom, Glorijom Estefan i Sisi Spejsik. Sedmi Trajbeka festival će trajati do 4. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari