Dom učenika srednjih škola u Somboru organizator je i domaćin Prve međunarodne smotre dramskog stvaralaštva Domova učenika. U Narodnom pozorištu u Somboru u subotu će nastupiti dramske sekcije tri somborske srednje škole, te domci srpskih gimnazija iz Budimpešte i Temišvara, dok će gosti iz Doma u Solnoku (Mađarska) izvesti mjuzikl „Mocart“.

Dom učenika srednjih škola u Somboru organizator je i domaćin Prve međunarodne smotre dramskog stvaralaštva Domova učenika. U Narodnom pozorištu u Somboru u subotu će nastupiti dramske sekcije tri somborske srednje škole, te domci srpskih gimnazija iz Budimpešte i Temišvara, dok će gosti iz Doma u Solnoku (Mađarska) izvesti mjuzikl „Mocart“.
Izložba slika i crteža Dore Zorice Kljajić, članice ULUPUDSA-a, otvorena je u utorak u Galeriji BS Palilula, a može se pogledati do nedelje, 20 aprila. Otvaranje je upotpunjeno muzičkim kolažom sastava „Branko i prijatelji“. Posle prethodnih 25 samostalnih i 80 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, autorka sa ovde izloženim radovima (75 slika i crteža i 10 dizajnerskih panoa) iskazuje želju da uspostavi dijaloški odnos sa gledaocima u potrazi za istinom. Stvaralaštvo Dore Z. Kljajić ona je vrsta istinotražiteljstva koje niti je niti može biti usamljeni, samodovoljni čin. Bilo da oblikuje anđela ili klovna svoju sliku pretvara u znak, u kome se prepoznajemo i koji je poziv za sudelovanje u stvaralačkom činu. Ovde su, dakle, slika i crtež znak, bitan odsjaj vlastite egzistencije, umetnički prizor koji nas gleda i posle kojeg više nismo isti.
Akademski filmski centar (AFC) Doma kulture Studentski grad u Beogradu, osnovan pre 50 godina kao Akademski kino klub i alternativa tada prestižnom Kinoklubu Beograd, obeležava pola veka postojanja retrospektivom filmova od 1958. do 2007. godine, među čijim su autorima neki od najistaknutijih reditelja iz bivše Jugoslavije. AFC je osnovan 4. aprila 1958. godine, na inicijativu Predraga :onkića, a period do 1964. godine obeležili su i Marko Babac, Aleksandar Petković, Vojislav Kokan Rakonjac, Živojin Pavlović, Dragoslav Lazić, Arsa Milošević, Mirko Pot, Dragoljub Ivkov, Milorad Jakšić Fanđo, Sava Trifković, Tomislav Gotovac… Akademski kino klub prisajedinjen je DKSG-u 1976. i nešto kasnije je promenio ime u AFC, a kroz 50-godišnju istoriju, zahvaljujući autorima koji su stvarali, postao je jedan od najznačajnijih i najviše nagrađivanih filmskih klubova u zemlji. Osim produkcije, značaj AFC-a ogleda se i u stalnom obrazovanju mladih kroz filmske i video radionice, projekcije, razgovore i tribine o filmu, kao i kroz organizaciju festivala eksperimentalnog filma STAF (Studija autentičnog filma, 1967-1970) i Alternative film/video (1982-1990, ponovo pokrenut 2003) i Evropskog festivala animiranog filma Balkanima (pokrenut 2004). Više od 800 filmova nastalih u produkciji AFC-a i nekoliko hiljada alternativnih filmova i video radova drugih autora čuva se u Arhivu alternativnog filma Centra, koji je danas mesto okupljanja studenata i mladih za koje film i nove digitalne umetnosti predstavljaju oblik umetničkog izrazavanja i komunikacije. Retrospektiva, od 17. do 19. aprila, pripremljena je kao informacija o filmovima, autorima i pravcima istraživanja estetike filma i videa u proteklih 50 godina.
U prostorima Narodnog muzeja u Kikindi tokom ove nedelje posetioci mogu videti izbor iz programa projekcija filmova 9. međunarodne smotre arheološkog filma. U svečanoj sali Muzeja, svakoga dana od 18 sati na programu su filmovi autora iz Španije, Nemačke, Italije, Irana i drugih zemalja. Ovaj zanimljiv izbor gledaoci će moći da vide do subote, kada će na programu biti reprizni portpuri najboljih ostvarenja ovonedeljne smotre. Projekcije filmova su, dodajmo, organizovane i za đake kikindskih osnovnih i srednjih škola u terminima rezervisanim za matinee.
U okviru proslave jubileja Jugoslovenskog dramskog pozorišta, na sceni beogradskog teatra gostuju značajne evropske pozorišne kuće, članice Evropske teatarske unije, među kojima je i Kompanija Pipo Delbono, koja večeras na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“ izvodi predstavu „Barboni“ („Skitnice“ – na fotografiji), od 21 sat, a u subotu uveče na istoj sceni predstavu „Taj okrutni mrak“, od 20 sati. Skitnice su nastale 1997. godine kao posledica susreta s pacijentima iz ludnice, uličnim umetnicima i rok pevačima. Za ovu predstavu Delbono dobija dva važna priznanja u Italiji – Nagradu Ubu i Nagradu kritike. Predstava Taj okrutni mrak nastala je 2006, kao postavka okrutnih i surovih igara odraslih.
Virtuoz južnoameričke harfe Hugo Pamkos nastupiće večeras u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici, u duetu sa pevačicom poreklom iz Kvebeka Klodet Lagas, sa kojom sarađuje od kraja 70-ih. Rođen u Parizu, Pamkos je od malih nogu putovao i sretao druge kulture, a studirao je paragvajsku harfu s majstorom Serđom Kuevasom. Klodet Lagas takođe je počela rano da se bavi muzikom, s obzirom da joj je otac muzičar. Već od pete godine počela je da svira klavir, potom flautu i od 12. je počela da peva uz gitaru. Časovi klasičnog pevanja na Univerzitetu Laval u Kvebeku, otkrili su da poseduje raspon glasa od dve oktave. Sa Pamkosom se upoznala 1978. u Kvebeku, nakon čega su i formirali duet. Koncert je organizovan u saradnji sa Francuskim kulturnim centrom u Podgorici.
Arapski pisci bili su u žiži interesovanja na 37. londonskom sajmu knjiga pošto su bile pozvane 22 zemlje i teritorije na kojima je arapski zvaničan jezik. Organizatori Sajma izjavili su kako je ovo bila čista koincidencija – ako se uzme u obzir da je Pariskom sajmu knjiga prošlog meseca Izrael bio počasni gost. „Stvarni razlog je bio prodaja prava na dela arapskih autora za engleski i druge jezike“, rekla je Ema Haus, menažder Sajma. U poslednje vreme književnost sa arapskih područja beleži uspeh – pre svega se to odnosi na egipatskog autora Ala al-Asvanija i „Jakubinsku zgradu“ koja je prevedena na 21 jezik, uključujući i engleski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari