Prvakinja Baleta beogradskog Narodnog pozorišta, Ana Pavlović prvi put će večeras od 19.30 sati, na Velikoj sceni nacionalnog teatra nastupiti u ulozi Kraljice Margo u istoimenom baletu na muziku Gorana Bregovića, u koreografiji Krunislava Simića. Od premijere, koja je bila 2005, Margo ne prestaje da budi veliko interesovanje publike, noseći atribut hit-predstave i laskave ocene „baletskog spektakla neviđenog dosad na našim scenama“, saopšteno je iz NP.

Prvakinja Baleta beogradskog Narodnog pozorišta, Ana Pavlović prvi put će večeras od 19.30 sati, na Velikoj sceni nacionalnog teatra nastupiti u ulozi Kraljice Margo u istoimenom baletu na muziku Gorana Bregovića, u koreografiji Krunislava Simića. Od premijere, koja je bila 2005, Margo ne prestaje da budi veliko interesovanje publike, noseći atribut hit-predstave i laskave ocene „baletskog spektakla neviđenog dosad na našim scenama“, saopšteno je iz NP. U standardnoj solističkoj podeli nastupaju Konstantin Kostjukov, Konstantin Tešea, Milan Rus, Milica Bezmarević, Svetozar Adamović, Nenad Jeremić, Aleksandar Ilić, Dejan Kolarov, Tamara Ivanović, Nikica Krluč i Bojana Žegarac. Pod dirigentskim vođstvom Vesne Šouc nastupiće celokupni ansambl Baleta, Orkestar, solisti i Hor Narodnog pozorišta.
Izložba karikatura Predraga Koraksića (Corax), karikaturiste Danasa i jednog od najoriginalnijih hroničara i komentatora političkih i društvenih događaja u Srbiji poslednjih decenija, biće otvorena 1. marta u Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Izložba obuhvata 90 karikatura koje se bave aktuelnom tematikom, saopštio je zrenjaninski muzej. Radovi su uglavnom nastali u poslednjih par meseci, a objavljivani su u listu Danas (najveći broj), magazinu Ekonomist i časopisu Evropa. Izložba je pre Zrenjanina mogla da se vidi u Mladenovcu. Rođen u Čačku 1933, Koraksić je studirao arhitekturu u Beogradu, a u isto vreme bavio se karikaturom, prvo u Ježu, a zatim u listu Rad. Posle pet godina prešao je u Večernje novosti, odakle je posle 25 godina staža dobio otkaz 1993, posle trogodišnjeg procesa zbog karikatura protiv režima Slobodana Miloševića. Tada je prešao u nedeljnik Vreme, gde se penzionisao. Istovremeno je radio za list Naša borba, a kada je taj list prstao da izlazi zbog represije režima, prešao je u Danas, gde je nastavio svakodnevno da objavljuje karikature. Pre dve godine prestao je da radi za Vreme zbog karikatura protiv politike premijera Vojislava Koštunice.
Triler „Trenutna prednost/Vantage Point“, koji rekonstruiše ubistvo američkog predsednika viđenog očima osmoro svedoka, dospeo je na svom debiju u sam vrh gledanosti u Severnoj Americi. Film sa Viljemom Hartom (predsednik), Denisom Kvejdom i Metjuom Foksom (tajni agenti) zaradio je 24 miliona dolara. Reditelj Pit Trevis polako odmotava priču o tome ko je ubio predsednika tokom posete Španiji, dok se slagalica upotpunjuje izjavama osmoro svedoka. Ovdašnji distributer – Tuck najavljuje beogradsku premijeru tog filma za 24. april. Na drugom mestu je „Skakač“, fantastična priča o tinejdžeru koji može da se teleportuje. Prošlonedeljni pobednik, baziran na SF romanu Stivena Gulda iz 1992, zaradio je 12.7 miliona dolara. Sa samo stotinu hiljada dolara manje, na treće mesto se plasirao dečiji film „The Spiderwick Chronicles“ (12.6). Pozicije četiri i pet osvojili su „Step Up 2: The Streets“, nastavak igračkog filma iz 2006, sa 9.8 miliona dolara, dok je iza njega komedija „Fool’s Gold“ sa 6.3. Od šestog do desetog mesta su romantična komedija „Definitely, Maybe“ (5.2), novitet „Be Kind Rewind“ (4.1), „Džuno“ (4.1), „Welcome Home Roscoe Jenkins“ (4) i „Biće krvi“ (2.6). Biće interesantno videti kako će trijumfi na dodeli Oskara pomoći filmovima u boljem plasmanu na listi najgledanijih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari