Džoana Ketlin Rouling, autorka bestseler serijala o Hariju Poteru, sprečila je objavljivanje poslednje knjige na finskom, zato što je štampana na neekološkom papiru. Finska je zemlja koja je jedan od najvećih proizvođača papira, ali je Roulingova insistirala da knjiga „Hari Poter i smrtni grehovi“ mora da bude štampana na papiru koji je manje štetan po okolinu.

Džoana Ketlin Rouling, autorka bestseler serijala o Hariju Poteru, sprečila je objavljivanje poslednje knjige na finskom, zato što je štampana na neekološkom papiru. Finska je zemlja koja je jedan od najvećih proizvođača papira, ali je Roulingova insistirala da knjiga „Hari Poter i smrtni grehovi“ mora da bude štampana na papiru koji je manje štetan po okolinu. Prve Hari Poter knjige u Finskoj štampane su na papiru koji može da se reciklira, ali ovoga puta je pred njih stavljen veći zahtev – da papir poseduje FSC sertifikat – ekološki pečat koji garantuje da je proizvod dobijen iz šuma gde se planira njihov razvoj. Poslednji deo Hari Poter serijala objavljen je na engleskom jeziku u julu 2007, i postao je svetski hit. Verzija na finskom jeziku će se pojaviti 7. marta.
Ena Nedić, student prve godine Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, proglašena je za ovogodišnju dobitnicu književne nagrade „Stanko Simićević“, koju tradicionalno dodeljuje Narodna biblioteka „Danilo Kiš“ u Vrbasu. Uz ovu nagradu, Ena Nedić stekla je pravo da učestvuju u finalnoj večeri 40. festivala poezije mladih u Vrbasu, koji će se ove godine u maju održati u Vrbasu.
Skupština opštine Apatin, u saradnji sa Pravoslavnom crkvenom opštinom Apatin i Opštinskim kulturnim centrom, večeras od 18 sati u Domu kulture u Apatinu priređuje Svetosavsku akademiju.Predstavnicima Ruske ambasade u Beogradu biće uručena Povelja „Počasni građanin Apatina“, koju je Skupština opštine dodelila Vladimiru Putinu, predsedniku Ruske Federacije. U kulturno-umetničkom programu nastupiće Crkveni hor „Sveti Jovan Damaskin“ iz Petrograda, sa 40 članova, pod vođstvom Irine Baldiševe, a hor „Deca Kosmeta“, sa dramskom umetnicom Jelenom Žigon, predstaviće se koncertom „Majci Rusiji“. U programu će učestvovati i Konstantin Kostjukov i Mila Dragičević, baletski umetnici, Gojko Šantić, dramski umetnik, Andrijan Gusinov, solo pevač i Pjotr Akimov, violončelista. Takođe danas, aliod 17 sati u Galeriji Meander biće otvorena izložba radova učenika apatinskih škola rađenih na temu „Sveti Sava“.
Predlog zakona o Srpskoj akademiji nauka i umetnosti naći će se na dnevnom redu prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine u 2008, početkom marta, odlučeno je prilikom sastanka predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Olivera Dulića i delegacije Srpske akademije nauka i umetnosti, koju je predvodio predsednik SANU Nikola Hajdin. U razgovoru je ukazano na značaj i potrebu što bržeg donošenja zakona o Akademiji, a predstavnici SANU su podržali predlog da se, pre njegovog razmatranja na sednici Narodne skupštine, o predloženim zakonskim rešenjima organizuje javna rasprava u Domu Narodne skupštine. U raspravi bi trebalo da učestvuju predstavnici institucija, Akademije, narodni poslanici i javnost. Predsednik Dulić je, između ostalog, upoznao goste sa planom aktivnosti Narodne skupštine, koju u 2008. očekuju poslovi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa evropskim i reformama pravosuđa. Tekst Nacrta zakona o SANU bitno se razlikuje od važećeg zakona, saopšteno je iz SANU. On bi na precizniji i potpuniji način trebalo da uredi pitanja u vezi s osnivanjem i kontinuitetom SANU, njenim statusom i ulogom, utvrđivanjem imovine, akademijskim nagradama, ali načinom izbora predsedništva i pravnim statusom instituta SANU. Jedna od zakonskih novina je i takozvani „numerus klasus“, kojim će biti uspostavljena ravnoteža između broja članova iz društvenih i humanističkih, s jedne, i prirodnih i tehničkih nauka, s druge strane. Novim zakonskim odredbama biće povećana i vrednost akademijske nagrade do iznosa koji odgovara takvim priznanjima u okruženju, a takođe će biti smanjen broj članova Predsedništva SANU. U saopštenju SANU je navedeno da će novim zakonom biti ukinuta i mogućnost izbora novih članova Akademije van radnog sastava. Nacrt zakona o SANU predviđa i mogućnost izbora inostranih članova Akademije, a definiše i institute čiji je osnivač SANU i njihov pravni položaj u odnosu na osnivača. Postojeći Zakon o SANU usvojen je i stupio na snagu 1992. godine.
Na poziv Zajednice srpskih klubova iz Beča, Ansambl narodnih igara i pesama Srbije Kolo, gostovaće od 26. do 28. januara u Beču, saopšteno je iz tog ansambla. Kolo će 27. januara od 19 sati održati koncert u Wiener Stadthalle, u okviru obeležavanja Svetosavskih svečanosti. Pokrovitelj Svetosavskih svečanosti, koje organizuje Zajednica srpskih klubova, je gradonačelnik Beča dr Mihael Haupla, koji će prisustvovati koncertu Ansambla Kolo. Prisustvo su potvrdili i članovi diplomatskog kora, ministarka za integraciju i članica vlade Republike Austrije, Sandra Frauenberger, predsednica parlamenta za integraciju dr Elizabet Hlavac, predsednik radničke komore Austrije dr Norbert Tumpel i predstavnici bečkih opština. Koncertu će prisustvoati i Zorana Vlatković, pomoćnik ministra za dijasporu Republike Srbije, kao i Ljiljana Prokić, pomoćnica sekretara za kulturu grada Beograda.
Bono Voks, pevač grupe U2 posetio je Pentagon kako bi sa američkim sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom razgovarao o globalnoj borbi protiv siromaštva, i naročito problemu Afrike. Razgovor je trajao 20 minuta, a ticao se pitanja mira i stabilnosti koja su vezana za problem siromaštva. Bono se često sastaje sa svetskim liderima kako bi ih ubedio da povećaju pomoć i otpišu dugove nerazvijenim zemljama, ali je ovo bio prvi sastanak sa Gejtsom, bivšim direktorom CIA, koji je zamenio Donalda Ramsfelda u Pentagonu decembra 2006. godine.
Holivudski scenaristi u štrajku, najavili su da će „poštedeti“ Gremi – ceremoniju dodele muzičkih nagrada koja će se održati 10. februara. Ovo je pomalo iznenađujuća odluka, s obzirom da je ranije nagovešteno da će se i 50. jubilarni Gremi naći na njihovom udaru.
Bivši član grupe Pink Floyd, Rodžer Voters nastupiće na Koačela festivalu u Kaliforniji 27. aprila. Njegovih nastupom biće okončan trodnevni muzički i umetnički festival. Kako je najavljeno, Voters će u potpunosti izvesti „Dark Side of the Moon“, istoimeni album grupe Pink Floyd. Među ostalim izvođačima su The Verve, Fetboj Slim, Madness (petak), Portishead, Kraftwerk, Dvajt Joakam (subota) i Love & Rockets (nedelja). Cena ulaznica za sva tri dana će biti 269 dolara, a za pojedinačne dane 90 dolara. Ovo je deveta godina Koačela festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari