Pesnik Šon O’Brajen dobitnik je TS Eliot nagrade za 2007. godinu, za antologiju „The Drowned Book“. TS Eliot nagrada vredna je 15.000 funti, a uručena je O’Brajenu na ceremoniji u Londonu. Taj 55-godišnji pesnik iz Njukasla trostruki je dobitnik Forvard pesničke nagrade. Predsednik žirija, Piter Porter opisao je O’Brajenovo delo kao „snažno, zabavno i duboko melanholično“, dok je londonski Gardijan naveo da je reč o moćnoj i provokativnoj zbirci.

Pesnik Šon O’Brajen dobitnik je TS Eliot nagrade za 2007. godinu, za antologiju „The Drowned Book“. TS Eliot nagrada vredna je 15.000 funti, a uručena je O’Brajenu na ceremoniji u Londonu. Taj 55-godišnji pesnik iz Njukasla trostruki je dobitnik Forvard pesničke nagrade. Predsednik žirija, Piter Porter opisao je O’Brajenovo delo kao „snažno, zabavno i duboko melanholično“, dok je londonski Gardijan naveo da je reč o moćnoj i provokativnoj zbirci. Nagradu TS Eliot Prize dodeljuje Društvo pesnika, a ustanovio ju je Eliot 1953. godine. SEECULT.org
Novo izdanje romana Dragana Velikića „Ruski prozor“ pojavilo se juče, saopšteno je iz Stubova kulture. Velikićev roman ušao je u najuži izbor Ninovog žirija za najbolji roman u 2007. godini. „Ruski prozor“, roman koji je nastajao sedam godina, naišao je na odličan prijem kod književne kritike i čitalačke publike, što pokazuje i činjenica da se drugo izdanje ovog romana objavljuje samo nekoliko meseci posle premijernog izdanja. Izdavačka kuća Stubovi kulture Velikićev roman objavila je kao stotu knjigu biblioteke „Peščanik“ (prva knjiga ove biblioteke bio je, takođe, roman Dragana Velikića „Hamsin 51“).
„Simpsonovi“ će postati nova žrtva štrajka holivudskih scenarista, pošto nije dovršen dovoljan broj epizoda kako bi se okončala tekuća sezona. Kako je za svaku potrebno dosta rada, nije moglo da se obezbedi dovoljno „zaliha“. „Obično nemamo mnogo pripremljenih epizoda unapred, kao druge animirane serije. Reč je o najviše desetak epizoda u različitim fazama rada“, otkrila je glumica Jerderli Smit, koja pozajmljuje glas Bartu Simpsonu.
Džastin Timberlejk, Bijonsi, 50 Centi i Džon Bon-Žovi razmatraju bojkot ovogodišnje dodele muzičkih nagrada Gremi, u znak podrške holivudskim scenaristima. Da je situacija više nego ozbiljna potvrđuju i ranije najave da će Prins, Ališija Kiz, Fantasija, Neli Furtado, Tim Mekgrou, Keli Klarkson, White Stripes, Ferdži i Ašer, takođe, bojkotovati ceremoniju koja treba da se održi 10. februara u Los Anđelesu. Zasad nema nagoveštaja kako će se ova problematična situacija razrešavati niti da li će biti obavljani neki pregovori.
Britanski dnevnik Gardijan je Novi Sad i Exit festival uvrstio na listu 12 najuzbudljivijih turističkih destinacija i događaja koje u 2008. treba obavezno posetiti. Ovaj dnevnik predložio je najpoželjnije destinacije za svaki mesec u godini, a za jul je predložena Srbija, tačnije Novi Sad, jer se ovde održava Exit festival. Gardijan preporučuje jedan od najatraktivnijih festivala u Evropi i dobitnika nagrade „Najbolji evropski festival“, kao alternativu Glastonberiju, najvećem festivalu na svetu. „To je veliko priznanje i puno nam znači, ali naravno, mi se ne zadovoljavamo time i idemo stalno dalje napred. Cilj nam je i želja da se turisti koji dolaze na Exit upoznaju i sa drugim mogućnostima koje može da im pruži naša zemlja“, rekao je Rajko Božić, PR menadžer Exita povodom ovog značajnog priznanja.
R&B zvezda Ališija Kiz (na fotografiji gore) i Tajra Benks – supermodel, koja je sada postala TV voditeljka, dobile su inauguralne BET (priznanja za afroameričke televizijske zabavljače) nagrade u subotu. Kizova je nagrađena za doprinos u svetu zabave, dok je Benksova dobila priznanje u medijskoj kategoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari