DVD „Simpsonovi na filmu“ distributreske kuće Tuck od juče je u prodaji. „Simpsonovi na filmu“ trenutno zauzima poziciju najgledanijeg stranog filma kod nas u 2007. godini sa preko 81.000 prodatih ulaznica. Danas i sutra u prodavnici Videopolis (Dom Sindikata, I sprat) održaće se velika prodajna akcija.

DVD „Simpsonovi na filmu“ distributreske kuće Tuck od juče je u prodaji. „Simpsonovi na filmu“ trenutno zauzima poziciju najgledanijeg stranog filma kod nas u 2007. godini sa preko 81.000 prodatih ulaznica. Danas i sutra u prodavnici Videopolis (Dom Sindikata, I sprat) održaće se velika prodajna akcija. Svi koji kupe „Simpsonove na filmu“, i još jedan DVD iz Tuck-ove kolekcije, moći će da biraju između dva poklona, Simpsons činije ili ručnog sata. DVD kolekciju koja učestvuje u akciji čine filmovi: Borat, Luda noć u muzeju, Ledeno doba 2: Otapanje, Eragon, Dr. Dolittle I i II deo, Idiokratija, Sva božićna svetla, Happy Feet: Ples malog pingvina, Čarli i fabrika čokolade, Lukas u svetu mrava i Klinci bez pratnje.
Ove godine, leskovački „Fileks“ je objavio dve knjige niške spisateljice Slađane Sl. Stojanović, rođene u leskovčakom kraju. Prva, naslovljena „Signali“, sadrži njene odabrane priče, a druga je „Ispunjenje“, gde su njene najnovije pesme. „Knjige sam posvetila rodnom zavičaju. Radujem se ako sam imalo uspela u nameri da prenesem slike prohujalih godina“, kaže autorka.
Četvrti mini sajam “ Kultura, obrazovanje, stvaralaštvo“ koji će u Majdanpeku biti organizovan od 17. do 22. decembra, prilika je da se na jednom mestu okupe obrazovne ustanove ove opštine, izdavači, knjižari, stvaraoci u oblasti kulture, udruženja građana i pojedinci koji žele da svoje stvaralaštvo prezentuju javnosti.U Centru za kulturu Majdanpek, organizatoru sajma , još kažu da će ova manifestacija osim poslovno – komercijalnih imati i brojne prateće sadržaje. Svoje učešće do sada su potvrdili Narodna biblioteka Srbije, Muzej primenjene umetnosti Beograd, Muzička škola Majdanpek, Internacionalni simpozijum zlatarstva “ MAJDANART“, Zanatska radionica “ UNIKATMAG“, kao i ovdašnji likovni umetnici, pesnici, pisci.
Britanska biblioteka otkupila je za 1,1 milion funti čitav arhiv dramskog pisca i književnika Harolda Pintera, dobitnika Nobelove nagrade 2005. godine, koji je poznat i po političkom aktivizmu i žestokoj kritici britanske politike. Pinterov arhiv čini 150 kutija rukopisa, pisama, fotografija i e-mail poruka, a prema navodima Britanske biblioteke, predstavlja izuzetno vredan izvor za istraživanje i edukaciju mladih o njegovom delu. Među zanimljivim delovima njegove arhive su pisma Semjuela Beketa, kao i prepiska sa pesnikom Filipom Larkinom. Čitava kolekcija bila je pozajmljena Britanskoj biblioteci od 1993. godine, a otkupljena je zahvaljujući donaciji od 216.000 funti iz Nacionalnog memorijalnog fonda za baštinu (NHMF), fondova Britanske biblioteke, kao i donacija privatnih sponzora i drugih. Uticajni pisac, sada 77-godišnjak, poznat je i kao reditelj, a bavio se i glumom, pisanjem poezije i političkim aktivizmom. Napisao je 29 dramskih dela i 21 scenario, a režirao je 27 pozorišnih predstava. Dobitnik je Šekspirove nagrade, Evropske nagrade za književnost, Dejvid Koen britanske književne nagrade, kao i nagrada Lorens Olivije i Molijer priznanja za životno delo. Čitav Pinterov arhiv biće katalogizovan i kompletiran do kraja 2008. Povodom otkupa, Britanska biblioteka priredila je i manju izložbu o Pinterovom životu u teatru, koja će biti otvorena od 11. januara do 13. aprila. SEECULT.org
Na predstojećem 58. Berlinalu, koji će se održati od 7. do 17. februara, Izabela Roselini (55) predstaviće kolekciju kratkih filmova o seksualnom životu insekata. Ona je režirala i bila koporducent serijala „Green Porno“ koji je urađen za mobilne telefone i prenosne video-plejere, a ti filmovi će biti prikazani u okviru Forum sekcije Berlinala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari