PRVA IZLOŽBA REMBRANTOVIH DELA U ŠPANIJIMadridski Prado muzej sezonu 2008/09 započinje u oktobru prvom izložbom Rembrantovih dela ikada održanom u Španiji. Izložba „Rembrant, slikar istorije“ biće otvorena 15. oktobra i trajaće do 6. januara 2009. Tokom trajanja ove izložbe, publika će moći da vidi 40 njegovih radova iz 17. veka, pozajmljenih iz evropskih i američkih […]

PRVA IZLOŽBA REMBRANTOVIH DELA U ŠPANIJI

Madridski Prado muzej sezonu 2008/09 započinje u oktobru prvom izložbom Rembrantovih dela ikada održanom u Španiji. Izložba „Rembrant, slikar istorije“ biće otvorena 15. oktobra i trajaće do 6. januara 2009. Tokom trajanja ove izložbe, publika će moći da vidi 40 njegovih radova iz 17. veka, pozajmljenih iz evropskih i američkih muzeja. Fokus izložbe, koja će biti postavljena u novom krilu muzeja Prado, otvorenog 2007. godine, biće na prirodi Rembranta kao narativnog slikara. Među drugim izložbama koje se planiraju u novij sezoni, nalazi se i postavka radova britanskog autora Frensisa Bekona, koji su trenutno izloženi u Londonu, kao i izložba klasične skulpture iz Albertinium muzeja u Drezdenu. Muzej Prado beleži konstantan rast poseta (2.65 miliona posetilaca 2007, a za 10 meseci ove godine čak tri miliona znatiželjnika). Zanimljiv je i podatak da čak 60 odsto posetilaca čine stranci – ponajviše Amerikanci.

V. T.

REGIONALNA MINISTARSKA KONFERENCIJA O NASLEĐU

Ministarska konferenciji o kulturnom nasleđu jugoistočne Evrope, u okviru programa „Kulturno nasleđe – most ka zajedničkoj budućnosti“, biće održana 20. septembra u Bukureštu, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije, ističući da je to i prilika za susret većine ministara ili državnih sekretara, bilateralne i multilateralne razgovore, kao i za uspostavljanje boljih veza sa kancelarijom Uneska u Veneciji. Srpsku delegaciju predvodiće ministar kulture Nebojša Bradić, a činiće je i pomoćnik ministra Branislav Dimitrijević, zadužen za međunarodne odnose i evropske integracije, i savetnica za kulturno nasleđe Ivana Garić. Prema navodima Ministarstva, razgovori sa predstavnicima Kancelarije Uneska takođe su veoma važni za srpsku delegaciju, budući da je ta agencija UN organizovala rekonstrukcije i restauracije na spomenicima srpske kulture na Kosovu i Metohiji koji su finansirani iz stranih donacija. Ministarska konferencija, koja je ključni događaj regionalne inicijative za kulturno nasleđe jugoistočne Evrope, organizuje se svake godine, a učestvuju: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora, Hrvatska i Srbija.

SEEcult.org

PROGRAM SARADNJE SRBIJE I KINE U KULTURI

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradići kineski ambasador u Beogradu Vei Djinhua potpisali su juče Program saradnje u oblasti kulture između dve zemlje za period od 2008. do 2012, koji je, kako je naglasio Bradić, na neki način istorijski, jer je prvi koji država Srbija zaključuje u oblasti kulture sa nekom zemljom, a istovremeno je i prvi između ministarstava kulture Srbije i Kine. Bradićje, po poptisivanju Programa saradnje u Vladi Srbije, istakao da dve zemlje imaju dugogodišnje dobre odnose, koji će tim programom biti unapređeni i u oblasti kulture, saopštilo je Ministarstvo kulture. Bradićje izrazio uverenje da će taj program ojačati i unaprediti saradnju u oblasti kulture između dve prijateljske zemlje. Ambasador Kine Vei Djinhua, izražavajući zadovoljstvo potpisivanjem Programa o kulturnoj saradnji, takođe je istakao „duboku tradiciju prijateljstva“ dve zemlje i dodao da ona omogućuje intenziviranje i političkih odnosa.

SEEcult.org

DRAGI BUGARČIĆ- 60 GODINA ŽIVOTA I 40 GODINA KNJIŽEVNOG STVARALAŠTVA

Šezdeset godina života i četrdeset godina književnog stvaralaštva jednako je sto godina dvostrukog života Dragog Bugarčića o čijem književnom delu će danas biti održani razgovori u Beogradu i Vršcu. U beogradskim prostorijama Srpskog književnog društva, od 11 sati, učestvuju Žarko Rošulj, Marko Nedić, Saša Hadži Tančić, Vasilije Radikić, Stojan Đorđić, Nebojša Ćosići Zlatoje Martinov. U Gradskoj biblioteci u Vršcu, večeras od 17 sati govoriće Dušan Belča, Milan Mijatov, Miodrag Maticki, Vasa Pavković, Đorđe Pisarev, Ilija Bakići Danilo Milošev. Dragi Bugarčićrođen je 20. oktobra 1948. u Vršcu. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Vršcu, studirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi i radi u Beogradu i Vršcu.

K. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari