Nagrada Narodnog pozorišta „Raša Plaović“, koja se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama u prethodnoj pozorišnoj sezoni, ove godine biće dodeljena glumcu Milanu Lanetu Gutoviću, za ulogu Falstafa u predstavi „Vesele žene Vindzorske“ V. Šekspira u režiji Jiržija Mencla, na Dan Narodnog pozorišta – 22.

Nagrada Narodnog pozorišta „Raša Plaović“, koja se dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na beogradskim scenama u prethodnoj pozorišnoj sezoni, ove godine biće dodeljena glumcu Milanu Lanetu Gutoviću, za ulogu Falstafa u predstavi „Vesele žene Vindzorske“ V. Šekspira u režiji Jiržija Mencla, na Dan Narodnog pozorišta – 22. novembra u podne, saopšteno je iz NP. Žiri (Igor Bojović – predsednik, dramski pisac, Đurđija Cvetić – glumica, Vladan Gajović – glumac, Boško Puletić – glumac i Slavenko Saletović – reditelj) doneo je jednoglasnu odluku da se nagrada „Raša Plaović“ za 2007. dodeli Milanu Gutoviću. „Milan Gutović je ulogom Falstafa u predstavi ’Vesele žene Vindzorske’ stavio dijamant na krunu koju već godinama nosi u okviru žanra kojem i ova predstava pripada“, kaže se, između ostalog, u obrazloženju žirija za ovu nagradu.
Autorska predstava „Handle with great care“, koreografkinje Dalije Aćin, nakon niza uspešnih gostovanja, biće večeras izvedena i u Sloveniji, u Mariboru, u okviru 12. međunarodnog festivala savremenih scenskih umetnosti – Performa. Predstavu realizovanu zahvaljujući podršci Gradskog sekretarijata za kulturu, Ministarstva kulture Republike Srbije i Beogradskog dramskog pozorišta, izvode Ana Ignjatović i Dalija Aćin, dramaturgiju potpisuje Saša Božić, muziku Rastko Lazić, dok je za grafički dizajn bio zadužen Mihailo Ršumović.
Kompakt disk romskih verzija Evropske himne biće promovisan danas u podne, u Parlamentarnoj sobi Savetu Evrope u Strazburu, saopštili su organizatori. Pet vodećih romskih grupa – Kal i R. Point iz Srbije, Shqiperiagroup iz Albanije, alzaški gitarista i džezer Yorgui Loeffler, kao i Esma Redžepova, jedne od najvećih zvezda romske muzike, radili su na ovom CD, dodaje se u saopštenju. Promociji, koja će se održati tokom ceremonije dodele nagrada za najbolju inicijativu lokalnih vlasti o integraciji Roma, pod nazivom „Dosta! Nagrada za opštine“, prisustvuje Esma Redžepova. Nagradu dodeljuje Kongres SE, čije se jesenje zasedanje održava od 19. do 21 novembra u Strazburu. Ovo muzičko izdanje je, inače, deo kampanje „Dosta!“ SE, čiji je cilj podizanje svesti i promene mentaliteta i pristupa prema Romima, kako bi se oni i ne-romsko stanovništvo približili jedni drugima, kao i da se pokaže da su Romi jednaki članovi društva, sa svojim talentima i potencijalima. Romi su prisutni u skoro svim zemljama članicama SE i u nekim državama predstavljaju do 5 procenata stanovništva (oko 12 miliona ljudi u svim zemljama članicama). Kampanja je deo zajedničkog programa SE i Evropske komisije koja se vodi od 2006. i u 2007, u pet zemalja – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. Danas će biti održana i izložba fotografija kampanje „Dosta!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari