NAGRADA ZA FILM „BELE RODE MOJE RAVNICE“Na upravo završenom 16. međunarodnom festivalu ekološkog, turističkog, sportskog i kulinarskog filma – MEFEST 08, koji se održavao na Srebrnom Jezeru kod Velikog Gradišta, dokumentarno-ekološki film „Bele rode moje ravnice“ osvojio je prestižnu „Memorijalnu nagradu – Aleksandar Saša Petrović“, koja se dodeljuje za moderni senzibilitet ekološkog filma

NAGRADA ZA FILM „BELE RODE MOJE RAVNICE“

Na upravo završenom 16. međunarodnom festivalu ekološkog, turističkog, sportskog i kulinarskog filma – MEFEST 08, koji se održavao na Srebrnom Jezeru kod Velikog Gradišta, dokumentarno-ekološki film „Bele rode moje ravnice“ osvojio je prestižnu „Memorijalnu nagradu – Aleksandar Saša Petrović“, koja se dodeljuje za moderni senzibilitet ekološkog filma. Autori ovog filma su Novosađani mr Oliver Fojkar i Dušan Čekić, muziku za film je komponovao Miroslav Jovančić, a montažu potpisuju Ondrej Pavčok i Aleksandar Medovarski. Nagradu je uručio dr Draško Ređep, predsednik Saveta festivala. Film je rađen u koprodukciji Akademskog društva za proučavanje i zaštitu prirode – Novi Sad i Zavoda za zaštitu prirode Srbije, a sufinansijeri filma su bili Izvršno Veće Vojvodine i SO Zrenjanin. Nagrada je dodeljena tačno nakon 50 godina od nastanka kultnog dokumentarnog ekološkog filma „Let nad močvarom“ reditelja Aleksandra Saše Petrovića, snimljenog davne 1958 godine. Na festvalu je u zvaničnoj konkurenciji bilo prikazano 57 filmova iz 23 zemlje sveta. Gran pri festivala osvojio je turistički film „Lođ- grad kulture“ autora Vojžeha Bruževskog iz Poljske.

G. D. Nonin

 

ZLATNE MOTORKE U HRVATSKU, SRBIJU I FINSKU

Filmovi iz Hrvatske, Srbije i Finske, osvojili su nagrade na trećem Treš film festivalu u Varaždinu (TFF), koji je od 11. do 13. septembra predstavio raznovrstan program od tridesetak filmova, uz koncerte i predavanja. Zlatna motorka za najbolji horor dodeljena je filmu „Crna ovca u restoranu za zombije“ Kristijana Kaurića iz Hrvatske, jednom od dosadašnjih dobitnika tog priznanja koji su učestvovali i na trećem TFF. Zlatnu motorku za najbolji borilački film dobio je „Dragon Rage“ Miroslava Lakobrije iz Srbije, koji je poznat i kao stručnjak za maske, čije usluge koriste i neki strani reditelji (Zona zombija). Lakobriji je nagradu uručio treš zvezda Bore Lee, čiji je film „Maskirani pljačkaš“ premijerno prikazan. Najboljim akcionim filmom proglašen je „Deadlock“ (J. Ahman, E. Lehtinen) iz Finske, dok su braća Pejićiz Hrvatske nagrađena za najbolji SF-postapokaliptičnu „Civilizaciju propasti“. Publika je najboljim filmom proglasila „La imposicion de la ley 2“ (Tihomir Galevski, Marko Zorko) iz Hrvatske.

 SEEcult.org

„THE VISITOR“ NAJBOLJI U DOVILU

Imigrantska drama Tomasa Mekartija „The Visitor“ pobedila je na 34. festivalu američkog filma u Dovilu. Ovaj iznenađujući hit nezavisne produkcije donosi kritički osvrt na američku imigracionu politiku, u priči o profesoru ekonomije iz Njujorka koji u svom stanu otkriva dvoje ilegalnih doseljenika. Prilikom uručivanja nagrade, Mekarti je podvukao političku nameru svog poslednjeg filma uz napomenu da „veruje u moćumetnosti da izazove promenu“. Drugo mesto, po izboru žirija koji je predvodila francuska glumica Karol Buke, pripalo je drami „Ballast“ Lansa Hamera, koja opisuje uticaj samoubistva na dvoje suseda u delti Misisipija. Nagrada kritike pripala je pedofilskoj drami „Gardens of the Night“ Damijana Harisa. Ove godine u Dovilu nije bilo mnogo holivudskih zvezdi, tek na kraju su se pojavili Ed Haris i Vigo Mortensen, a pre njih publika je mogla da vidi i Kevina Spejsija, Spajka Lija, Semjuela L. Džeksona, Viljema Harta i Žilijet Binoš.

V. T.

FILM BRAĆE KOEN NAJGLEDANIJI U AMERICI

„Burn After Reading“, najnovija mračna komedija braće Itana i Džoela Koena, debitovala je na prvom mestu liste najgledanijih filmova u SAD i Kanadi prošlog vikenda. Ovaj film, sa Džordžom Klunijem i Bredom Pitom, zaradio je 19.4 miliona dolara. Interesantno je da su i sledeća tri mesta na listi osvojili noviteti – melodrama „The Family that Preys“ Tajlera Perija (pet od šest njegovih filmova su debitovali na 1. ili 2. mestu liste) je drugi sa 18 miliona dolara, policijska drama „Righteous Kill“ sa Robertom de Nirom i Al Paćinom je treći sa 16.5 miliona dolara – što je najbolji dokaz da ovi veterani i dalje privlače publiku, a četvrti je moderno oživljavanje klasika „The Women“ (Cukorov original potiče iz 1939), sa Meg Rajan i Anit Bening, koji je četvrti sa 10 miliona dolara. Ovi filmovi konačno su pomogli da se zaustavi sedmonedeljni pad u zaradi u američkim bioskopima, u poređenju sa istim periodom protekle godine. Izgleda da je pomoglo to što je svaki film imao svoju „demografsku publiku“, tačnije da su posetioci konačno imali dovoljno „širok izbor“.

V. T.

GRAN PRI U SEULU ZA „KLOPKU“

Film „Klopka“ reditelja Srdana Golubovića osvojio je Gran pri na upravo završenom filmskom festivalu „Čungmuro“ u Seulu, saopšteno je iz distributerske kuće Tuck. Nagradu filmu „Klopka“ dodelio je žiri kojim je predsedavao čuveni američki reditelj Majkl Ćimino („Lovac na jelene“, „Godina zmaja“, „Vrata raja“). Najveći filmski časopisi – Variety i Screen International, ovu vest preneli su kao jednu od najvažnijih. Da podsetimo, „Klopka“ je nastala u srpsko-nemačko-mađarskoj koprodukciji 2007. godine. Svetska premijera održana je na Berlinskom filmskom festivalu, 12. februara 2007, a u Srbiji je imao premijeru na proslogodisnjem Festu. Akademija filmskih umetnosti i nauka uvrstila ga je među devet najboljih filmova u kategoriji van engleskog govornog područja 2007. godine. Glavne uloge tumače Nebojša Glogovac, Nataša Ninković, Anica Dobra i Predrag Miki Manojlović.

I. M.

„OHRIDSKA LEGENDA“ ZATVARA MOKRANJČEVE DANE PA BEMUS

Festival Mokranjčevi dani u Negotinu, odnosno, njegovo 43. izdanje, svečano će večeras zatvoriti Simfonijski orkestar i Hor RTS, izvođenjem dela „Ohridska legenda“ pod dirigentskom palicom Bojana Suđića. Nakon Mokranjčevih dana, beogradska premijera koncertnog izvođenja „Ohridske legende“ zakazana je za 17. oktobar, kojom će svečano biti zatvoren 40. Bemus (Sava centar, 20.00). Koncertno izvođenje Simfonijskog orkestra i Hora, tom prilikom pratiće balet na filmu, čiji je reditelj Miloš Đukelić, a koreograf baleta Iskra Sukarova.

D. J.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari