Prva književna smotra „Veljkovi dani“, posvećena slavnom sugrađaninu, znamenitom srpskom pesniku, pripovedaču, esejisti, publicisti i istoričaru umetnosti i književnosti Veljku Petroviću (Sombor, 1884 – Beograd, 1967) biće održana narednog vikenda u Somboru, u organizaciji opštine Sombor.

Prva književna smotra „Veljkovi dani“, posvećena slavnom sugrađaninu, znamenitom srpskom pesniku, pripovedaču, esejisti, publicisti i istoričaru umetnosti i književnosti Veljku Petroviću (Sombor, 1884 – Beograd, 1967) biće održana narednog vikenda u Somboru, u organizaciji opštine Sombor. U subotu, 13. oktobra od 11 sati u Velikoj sali opštine Sombor biće održan okrugli sto „Pripovedačko delo Veljka Petrovića“, a popodne, od 18 sati, u Srpskoj čitaonici „Laza Kostić“ biće priređena izložba o životu i radu Veljka Petrovića, kao i predstavljanje drugog proširenog izdanja knjige Radovana Popovića „Voćka na drumu – život Veljka Petrovića“. Knjigu će predstaviti dr Draško Ređep, Miroslav Josić Višnjić i Radivoj Stokanov, a čuće se i reč pisca, poznatog srpskog književnog biografa Radovana Popovića. U nedelju, u 10 sati u Velikoj sali opštine Sombor počeće okrugli sto „Saveremena srpska pripovetka“, a u podne biće uručena nagrada „Veljkova golubica“, koja se dodeljuje za sveukupno pripovedačko stvralaštvo na srpskom jeziku. Stručnim prilozima u raspravama za „okruglim stolom“ na prvim „Veljkovim danima“ učestvovaće petnaestak uglednih srpskih književnika, književnih kritičara i istoričara književnosti iz Beograda, Novog Sada, Niša i Sombora.
Bristolska grupa Košin (Kosheen) nastupiće 3. novembra u Posejdon hali na Starom sajmištu u Beogradu, u okviru evropske turneje na kojoj promoviše novi album „Damage“, najavila je kuća Long plej. Grupa Košin, koja bi početkom novembra trebalo da nastupi i u Ljubljani i Zagrebu, svira miks dram ’n’ bejsa, roka i elektronskog zvuka, a publici u Srbiji predstavila se prvi put još 2001. odličnim nastupom na Exit festivalu u Novom Sadu. Potom je gostovala i 2002. i 2003. u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Košin su izdali novi album posle četiri godine, a u okviru turneje „V2“, uoči dolaska na Balklan, najavili su nastupe i u Pragu i Brnu. Prethodno bi trebalo da nastupe u Holandiji, Nemačkoj i Austriji, nakon britanskog dela turneje koji su već odradili. Od formiranja kasnih 90-ih, Košin ujedinjuje karakterističan i snažan glas pevačice Šian Evans sa mračnim i intimnim elektronskim zvukom Darena Dekodera i Markija Sabstansa. Prema navodima Long pleja, novi album je drugačiji od svega što se može naći na muzičkom tržištu – razlikuje se od većine indi, dens i pop izdanja. Košin dolaze u punom sastavu, uz pratnju klavijaturiste i bubnjara. Cena ulaznice za koncert u Posejdon hali je 1.500 dinara.
Grupa organizacija za zaštitu prava Roma i seksualnih manjina protestovala je zbog rasističkih komentara u najavi otvaranja novog gej kluba „VIP“ u Beogradu na sajtu MYSPACE i forumu sajta Gay-Serbia.com. Protestno saopštenje potpisali su Labris, Romska ženska mreža Srbije, Gej-Strejt alijansa, Ženski prostor – grupa za osnaživanje marginalizovanih žena iz Niša, Queeria – centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti, Beograd, Lambda – centar za promociju i unapređenje LGBT ljudskih prava i queer kulture (Kragujevac-Niš), Queer Beograd, Taboo – grupa za afirmaciju različitosti (Zrenjanin – Kragujevac) i Gayten-LGBT – centar za promociju prava seksualnih manjina iz Beograda. Prema njihovim navodima, DJ i PR menadžer kluba „VIP“ naveo je na svom profilu na MYSPACE 28. septembra, između ostalog, i da je „Romima zabranjen ulaz“ i „dozvoljen određenom broju transvestita“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari