Tokom petog jubilarnog izdanja Balkiberfesta, u organizaciji kulturnog udruženja Balkiber (Balkansko-iberijska kulturna asocijacija), održanom u Barseloni od 23. do 30. septembra, održana je između ostalog i projekcija etnofilmova sa Balkana, dok je stare srpske pesme izveo duo Dragan Mlađenović i Marčela Lukić, članovi ansambla Renesans.

Tokom petog jubilarnog izdanja Balkiberfesta, u organizaciji kulturnog udruženja Balkiber (Balkansko-iberijska kulturna asocijacija), održanom u Barseloni od 23. do 30. septembra, održana je između ostalog i projekcija etnofilmova sa Balkana, dok je stare srpske pesme izveo duo Dragan Mlađenović i Marčela Lukić, članovi ansambla Renesans. Koncert je započela grupa Jelek iz Esplugasa, koja neguje balkanske ritmove, kao i Bane Mitić trio iz Barselone sa vojvođanskim romansama. Publika je bila u prilici i da proba odabrana srpska jela. Balkiberfest je inače obuhvatio i retrospektivnu izložbu o proteklih pet godina festivala, kao i brojne pozorišne predstave, radionice izrade lutaka, animacije, nastupe klovnova, različite filmske projekcije i koncerte.
Koncertima kontroverzne umetnice Kevin Blechdom (Kristin Erickson) i Felixa Kubina iz Nemačke, kao i grupe Činč iz Beograda, večeras će u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) biti najavljen šesti festival Dis-Patch, koji će biti održan od 18. do 22. oktobra na različitim lokacijama, a osim zvuka i vizuelne umetnosti iz Nemačke, Austrije, Francuske, Španije, Norveške, SAD, Kanade i Srbije, obuhvatiće i panel diskusije, kao i filmski program u Muzeju Jugoslovenske kinoteke. Organizator festivala je Belgradeyard Sound System. Danas počinje i pretprodaja karata za Dis-Patch, a predviđena su specijalna iznenađenja za kupce kompleta, čiji je broj ograničen. Uoči glavnog programa festivala, 10. oktobra biće održano predavanje o 40 godina video umetnosti u Nemačkoj, a dodatna predavanja najavljena su za 12. i 15. oktobar. Glavni program Šestog Dis-path festivala počeće 18. oktobra interaktivnom zvucnom instalacijom „Cyclone“ Roberta Henkea u CZKD. Henke će provesti u Beogradu desetak dana povodom specijalnog programa Focus: Monolake, centralne teme ovogodišnjeg festivala. Instalacija „Cyclone“ pripremljena je ekskluzivno za festival u Beogradu, a Henke će nastupiti još dva puta, predstavljajući dva potpuno različita live projekta. Učestvovaće i u radu s lokalnim producentima, muzičarima i zainteresovanim pojedincima kroz prezentacije softvera, hardvera i diskusije (20. i 21. oktobra). SEECULT.org
Novosadski kompozitor Boris Kovač, i njegov orkestar La Campanella, krajem septembra meseca, održali su još jednu seriju koncerata po Nemačkoj, izvodeći svoj aktuelni projekat Sentimentalno putovanje u svet posle istorije. Nastupi u Frankfurtu, Berlinu i Vupertalu nagrađivani su dugotrajnim stojećim ovacijama nemačke publike, saopšteno je iz Kovačeve promotivne agencije. Turnejom po Nemačkoj broj internacionalnih izvođenja ovog projekta se od 2004. godine do danas približio trocifrenom broju. U izdavačkoj kući Piranha u Berlinu, ovih dana je najavljeno luksuzno DVD izdanje Borisa Kovača i njegovih saradnika, na kojem će se naći snimak scenskog projekta The Last Balkan Tango u izvođenju Kovačevog LADAABA orkestra, kao i muzički film „Sentimentalno putovanje u svet posle istorije“, na čijoj produkciji je bilo angažovano preko dvadeset domaćih i stranih umetnika. DVD izdanje, posle višegodišnjih priprema, na svetskom muzičkom tržištu će se pojaviti početkom narednog proleća. Nedavno je, takođe u produkciji berlinske diskografske kuće Piranha, objavljeno ekskluzivno LP izdanje pod nazivom „Brass Noire, On The Trans Balkan Highway“, kompilacija sastavljena od snimaka Boban Marković Orkestra, Darka Rundeka i Cargo Orkestra, Borisa Kovača i orkestra La Campanella, kao i jedan snimak slavnog američkog trubača Franka Londona, koji korespondiraju s temom ove kompilacije.
Trodnevna proslava 80. rođendana nemačkog pisca Gintera Grasa, koji je rođen u baltičkom gradu Gdanjsku, počela je u tom mestu. Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1999, između ostalog, sastaće se sa bivšim poljskim predsednikom Lehom Valensom, takođe dobitnikom Nobelove nagrade, kako bi razgovarao sa njim o nemačko-poljskim odnosima. Autor dela kao što su „Limeni doboš“ i „Mačka i miš“, rođen je u Gdanjsku 1927. godine – kada se grad zvao Dancig. U čast njegovog rođendana, u gradu će biti održane filmske projekcije, koncerti i novo pozorišno izvođenje „Limenog doboša“.
Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti prihvatila je predlog igumana srpskog pravoslavnog manastira Studenica, arhimandrita Tihona (Rakićevića) da se popiše i elektronski obradi biblioteka ovog izuzetno značajnog manastira, saopšteno je iz SANU. Akademija i Informatika A.D. radiće zajednički na zaštiti bibliotečkog fonda i retkih knjiga u Studenici, dodaje se u saopštenju. „Smatramo da je ova saradnja veoma važna za očuvanje knjižnog, kulturnog i nacionalnog blaga, koje je u ovom manastiru pohranjeno. Fond manastirske biblioteke obuhvata više od 500 starih i retkih knjiga, oko 6.500 monografija iz oblasti književnosti, kulturne istorije i religije, kao i veći broj periodičnih publikacija religijske tematike. Plan za obradu biblioteke manastira Studenica načinjen je prema savremenim standardima za obradu bibliotečke građe, tako da bi sve knjige bile popisane, obrađene i dostupne svim čitaocima“, kaže se još u saopštenju. Studenička riznica čuva samo deo svog prvobitnog bogatstva. Prsten Stefana, prvog srpskog kralja, plaštanicu, povelje i druge relikvije koje omogućavaju samo delimičan uvid u nekadašnje neprocenjivo blago. Pored bibliotečkog fonda, u manastiru se nalazi i pet najstarijih arhitektonskih crteža na Balkanu, na zidu hrama. To su projekti pet portala, uglavnom iznad vrata u Bogorodičinoj crkvi, a urađeni su dok je hram zidan od 1183. do 1196. godine.
Posedioci čuvenog madridskog muzeja Prado imaće još najmanje dva besplatna sata od narednog meseca, objavili su predstavnici muzeja. Prado, u kojme se mogu videti dela nekih od najvažnijih španskih slikara – kao što su Velaskez i Goja, besplatno je otvoren za javnost nedeljom, a ostalim danima ulaznica košta šest evra. Od novembra, besplatan ulaz će biti od 18 do 20 sati, od utorka do nedelje, a nedeljom od 17 do 20 sati. Muzej je ponedeljkom zatvoren. Ova mera bi trebalo da smanji gužvu nedeljom kad ima najviše posetilaca. Prado, kao i ostali muzeji kojima upravlja država, dužni su da obezbede besplatne termine za posete.
Francuska izdavačka kuća „Gaia“ predstavila je prošle sedmice svojim čitaocima priče Mihajla Pantića u prevodu Alena Kapona, saopšteno je iz izdavačke kuće Stubovi kulture, koja objavljuje Pantićeva dela u Srbiji. Inače, knjiga priča „Ako je to ljubav“ pre dve godine je dobila Andrićevu nagradu, a Stubovi su do sada objavili četiri izdanja ove zbirke. Kao dvojezično izdanje, „Ako je to ljubav“ kao i knjiga izabranih priča Mihajla Pantića uskoro izlaze i kod bugarskih izdavača u Sofiji i Plovdivu. Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, Stubovi će predstaviti kolekciju „Sve priče Mihajla Pantića“ u četiri toma, koja osim sedam ranijih naslova uključuje i novu pripovedačku zbirku „Ovoga puta o bolu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari