Šezdeseti rođendan. Mladost za jedan festival. Jedva vreme koje je trebalo Alfredu Hičkoku da nahrani golubove na pragu festivalske palate ili Čarliju Čaplinu da se poigra svojim štapom. Sidniju Poatjeu da održi govor protiv rasizma ili Moniki Viti da pusti suze nakon hladnog prijema „Avanture“.

Šezdeseti rođendan. Mladost za jedan festival. Jedva vreme koje je trebalo Alfredu Hičkoku da nahrani golubove na pragu festivalske palate ili Čarliju Čaplinu da se poigra svojim štapom. Sidniju Poatjeu da održi govor protiv rasizma ili Moniki Viti da pusti suze nakon hladnog prijema „Avanture“. Skoro vreme trajanja dirljivih ovacija Ingmaru Bergmanu za Palmu nad palmama, ili šetnje Romi Šnajder i Alena Delona Kroazetom… No, Kanski festival nije nostalgičan. Najbolja potvrda toga je, što je preksinoć, na svečanoj proslavi svog rođendana, rešio da se ne bavi retrospektivama, već novim delom – „Svakom svoj bioskop“. Filmom, koji je rezultirao zajedničkim naporom 33 najslavnija savremena reditelja – od Majkla Ćimina, Džejn Kampion, Alehandra Inaritua, Tadešija Kitana, Akija Karismakija, Nanija Moretija, Larsa fon Trira, Gasa van Santa, Vima Vendersa, braće Koen, Dejvida Kronenberga, da pomenemo samo neke, pri čemu je svaki od njih, pojedinačno, napravio po jedan kratki film u trajanju od tri minuta na temu bioskopske sale. Mora se priznati, simpatična, originalna i sveža ideja. Da se kreacija proslavi kreacijom.

Zanimljivosti

– Jedna od najpopularnijih ličnosti ovogodišnjeg festivala je, nesumnjivo, predsednik žirija Stiven Frirs. On pleni svojom jednostavnošću, opuštenošću i nepretencioznošću. Na pitanje o odlazećem premijeru Bleru, on je izjavio – „Bler je omražen kao Staljin. Napravio je mnogo buke. On nikad ne bi priznao, ali odbačen je. Osećam se oslobođenim“. Istovremeno, o svojoj funkciji i žiriju rekao je – „To vam je kao UN. Članovi žirijai mi se čine vrlo interesantni i ja želim da saslušam svakoga. Nisam Toni Bler“, i nasmejavši se, dodao „A, ni Sarkozi“.

– Leonardo Dikaprio, koji je stigao u Kan da bi prezentovao svoj film „11. sat“, o ekološkoj katastrofi koja preti planeti, dosledan je sebi. Najbolja potvrda za to je njegovo nepristajanje da ga voze zvaničnim vozilima festivala, već je za svoju ekipu unapred iznajmio Tojotine hibride. Pa, sta kažete?

– Iako je Sofi Marso izgledala veoma šik u svom belom smokingu, Žilijet Binoš ljupko u Diorovoj haljini, Žilijen Mur veoma otmeno u maloj koktel haljini Done Karan, najviše uzdaha i divljenja dosad je izazvala večernja toaleta kineske glumice Megi Čeng, koja se pojavila u prelepoj i raskošnoj Iv Sen Loranovoj muslinskoj haljini u žutozelenim tonovima. No, skoro da je došlo do incidenta, budući da joj je potpetica zapela u volanima haljine i…

– Česta tema konverzacija postale su tri dame. Jedna zbog talenta – Anamarija Marinča – rumunska glumica koja je briljirala u filmu „4 meseca 3 nedelje i 2 dana“. Druga zbog lepote – Marija Bonavi, norveško-švedska glumica, koja nastupa u ruskom filmu „Izgnani“. Njena klasa, lepota, rafinman i otmenost nakon Bergmana, sada su očarali i Kan. Konačno, treća zbog svoje seksepilnosti – Azija Arđento, italijanska glumica, koja igra u filmu „Boarding Gate“ Asajasa. Ona bukvalno izaziva turbulencije gde god se pojavi i već je postala noćna mora muškog gledališta, što komentariše – „U čemu je problem? To je moja sudbina, da igram kurve ili loše žene i ja nemam ništa protiv toga. Naprotiv!“ l Na konferenciji za štampu filma „Svakom svoj bioskop“, koja je održana u prisustvu 30-ak najvećih reditelja sveta, autora kratkih priloga koji čine to delo, Roman Polanski je, vidno razočaran novinarskim pitanjima, izjavio – „Mislim da pitanja koja ste postavljali nisu na nivou događaja. Ovu jedinstvenu priliku, kad su pred vama najveći reditelji sveta, vi ste upropastili doista beznačajnim pitanjima. Bojim se da je kompjuter taj koji vas je tako nisko spustio“. Potom se okrenuo i rekao svojim kolegama rediteljima – „Hajdemo, hajdemo bar da ručamo“. Bio je u pravu!

Film je izazvao nepodeljeno oduševljenje. Posebno prilozi Elije Sulejmna, Romana Polanskog, Voltera Salesa, Andreja Končalovskog, Vendersa, Kena Louča, Moretija, Fon Trira i Kitana. Aki Kaurismaki i Vong Kar-vai su odmah bili prepoznati po svom rukopisu, kao i jedina žena reditelj – Džejn Kampion, dok su se Inaritu i Kronenberg izdvojili svojom originalnošću.
Malo je reći da je na proslavi 60. godišnjice festivala bila svetska filmska i kulturna elita. Bila je to sigurno najspektakularnija, najglamuroznija i najslavnija publika koju je jedna filmska projekcija ikada doživela. Među posetiocima – počev od najslavnijih sineasta planete – autora filma, bili su tu, da pomenemo samo neke, još i Pedro Almodovar, Majkl Mur, Klaudija Kardinale, Anuk Eme, Žana Moro, Katrin Denev, Fej Danavej, Helen Miren, Alen Delon, Šaron Stoun, Žilijet Binoš…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari