Bolonjski sajam ove godine održava se od 28. do 31. marta i okuplja izdavače knjiga, autore, ilustratore, književne agente, TV i filmske producente, distributere, štampare, knjižare i bibliotekare. Kreativni centar godinama učestvuje na ovom sajmu knjiga i prati sve što se na njemu događa.

 Od svog nastanka uvek je težio da bude u toku sa svim onim što se u svetu dešava u vezi s izdavaštvom za decu, kako bi to na najbolji način primenio u izradi svojih knjiga. Veliki broj stranih izdavača pokazao je interesovanje za izdanja Kreativnog centra, što je još jedan razlog za njegovo ponovno učešće na Sajmu knjiga u Bolonji.

Na prošlogodišnjem sajmu učestvovalo je više od 1.300 izlagača iz 67 zemalja.

Do sada su izdanja Kreativnog centra prevedena na više jezika i objavljena u više od trideset zemalja, širom sveta; u njima su naišla na odličan prijem kod čitalaca. Što se tiče najprodavanijih izdanja Kreativnog centra u svetu, knjiga „Seks za početnike“ je najpopularnija i prevedena je na više od dvadeset jezika, a odmah nakon nje je „Knjiga za svaku devojčicu“, za koju su prava prodata u dvanaest zemalja. Put u svet pronašle su i druge knjige iz edicije „Bez dlake na jeziku“, kao što su „Bonton“, „Škola“, „Slatka mala čudovišta“, knjige iz edicije „Šta sve Ana zna“, kao i „Beležnica za svaku devojčicu“, „Knjiga za svakog dečaka“ i „Beležnica za svakog dečaka“.

Urednici KC će iskoristiti ovaj sajam i da bi pokušali da pronađu nove i zanimljive naslove koje ćemo prevesti i objaviti na srpskom jeziku, kako bi deca u dijaspori imala priliku da na maternjem jeziku čitaju kvalitetnu dečju literaturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari