Decenija Omen teatra biće obeležena večeras od 21 sat u DKC „Majdan“ (Beograd, Kozjačka 3-5) umetničkim multimedijalnim performansom „Transformacija“. Performans bi trebalo da nekonvencionalni, neumetnički prostor sportske sale DKC „Majdan” transformiše u umetnički prostor, pretvarajući ga u neku vrstu albuma Omen teatra, sačinjenog od foto, video, zvučnih, muzičkih, pisanih i živih postavki.

Osnovna ideja je da se istakne da umetnost ima moć da transformiše pojedinca, mase, prostor, društvo, sistem, ali i da se ukaže na probleme i prepreke sa kojima se savremeni teatar i umetnost danas sreću. Autori i učesnici performansa su Janoš Buš, Milena Moravčević, Stevan Bodroža, Slobodan Beštić, Ljiljana Milošević, Dejan Pantelić, Zoe Valković i Igor Vasiljev. Muziku izvode: Manja Ristić (violina), Srđan Marković (klavir), Milena Moravčević (vokal), trio The Millioners: Ivica Stjepanović (gitara), Marija Jagodić (vokal) i Ratko Ljubičić (bubnjevi). Autori projekta su Gordana Lebović, Marija Maja Vuković i Janoš Buš.

Omen teatar, nastao 1998. godine, bavi se istraživanjima teatarskog i multimedijalnog izraza, kombinujući tehnike klasičnog, neverbalnog i alternativnog teatra, kao i teatra pokreta. Nastao je iz projekta Omen, koji je bio namenjen mladima i u formi radionica pružao mogućnost za istaživanje i učenje različitih multimedijalnih umetničkih tehnika. Autorski tim projekta bio je sačinjen od umetnika različitog profila – pozorišnih reditelja, glumaca, muzičara, kostimografa, koreografa, scenografa – koji su bili angažovani u neposrednom radu sa mladima kroz radionice podeljene u četiri grupe: pozorišnu, vizuelno izražavanje, kreativnu reč i eksperimentalni zvuk. U periodu od 1995. do 1998. godine u projektu Omen učestvovalo je preko pedeset mladih polaznika, od kojih su mnogi nastavili da se stručno bave umetnošću, kroz profesionalno usavršavanje na umetničkim akademijama u zemlji i inostranstvu. Danas su mnogi od njih priznati i poznati umetnici.

Omen teatar realizovao je veliki broj edukativnih i humanitarnih projekata, pozorišnih predstava, performansa, izložbi, medijskih nastupa, među kojima se ističu „Nistar lutalica“, „Priča o mladiću i hiljadu anđela“, „Ordo Virtutum“, „Igra ludosti“, „Život? ili Pozorište?”, „Trinaest”… Omen teatar je uspešno učestvovao na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima, član je međunarodnih organizacija EUNET ART-a i Assitege. Objavljeni su i katalog i DVD prezentacija rada Omen teatra. Projekat su podržali Ministarstvo kulture Srbije, grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, opština Savski venac, a realizaciju pomogli Bitef teatar i Megaton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari