Premijera opere „Mileva“, prema motivima iz života Mileve Marić Ajnštajn, a po libretu Vide Ognjenović, biće izvedena 21. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a potom 25. i u Sava centru u Beogradu, u okviru BEMUS-a. Adaptaciju teksta uradila je Aleksandra Vrebalov.


– Opera se zove „Mileva“ iz jednostavnog razloga što sam želela da akcentujem onaj deo njenog života, njene kreativnosti koja je bila ispoljena pre braka sa slavnim naučnikom, a koja je u ovoj zajednici sputana, podređena čuvenom prezimenu. Nismo insistirali na očekivanoj pojavnosti Mileve i Alberta, već na onoj ličnoj priči, ogoljenim činjenicama koje situaciju čine univerzalnom, koja se lako transponuje u život svakoga od nas. Ponajmanje je ovo biografska priča, crno-bela fotografija sa brkatim, raščupanim Ajnštajnom – objasnila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Jugokoncerta, Aleksandra Vrebalov.

Upravnik i umetnički direktor SNP-a Aleksandar Milosavljević istakao je da će se 150 godina postojanja ove kuće obeležiti ravnopravno na sva tri teatarska segmenta, u drami, operi i baletu.

– SNP je 1865. bilo u Ugarskoj, pa je živelo u Austro-Ugarskoj, u kraljevinama, Jugoslavijama i sada u Srbiji i predstavlja stožernu tačku pozorišnog života koja podstiče teatarsko stvaralaštvo u ovoj zemlji. Definisanje repertoarskog toka zasnovano je na narudžbinama koje su, slobodno to mogu da kažem, zaostavština za budućnost. Kada je u pitanju opera „Mileva“, iskreno imam utisak da stojimo pred nečim velikim, ne samo za SNP, za BEMUS, za sada, već velikim uistinu – naglasio je Milosavljević.

Ansambl

Prilikom izvođenja „Mileve“ orkestrom će dirigovati Aleksandar Kojić, dok će dirigent hora biti Vesna Kesić Krsmanović. Reditelj je Ozren Prohić, a za kostime pobrinula se Jasna Badnjarević. O dizajnu svetla brine Deni Šesnić, a o zvuku Marinko Vukomanović. Autor video projekcija je Ivan Faktor. Milevu kao mlađu glumi Darija Olajoš Čizmić, a kao stariju Violeta Srećković. Uloga Alberta poverena je baritonu Vladimiru Andriću. Učestvuju orkestar i hor SNP-a, kao i tamburaški orkestar Novosadski svirci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari