Krhka, strasna, lična, politička odgvornost 1Foto Promo KROKODIL

U KROKODILovom Centru u četvrtak, 15. decembra u 19 časova biće otvorena izložba stripova Anje Gladiševe i Gljeba Puševa na kojoj će umetnici predstaviti radove nastale nakon 24. feburara 2022. godine, kada je počela agresija Rusije na Ukrajinu. Stripovi i crteži predstavljaju lične predstave i tumačenja dnevnih vesti, istorijskih procesa i trenutnog ratnog stanja.

Ovom prilikom biće inaugurisan i obnovljeni mural Lesje Ukrajinke (ukrajinske pesnikinje, prevoditeljice, dramaturškinje, feministkinje i aktivistkinje), delo koje potpisuju Anja i Gljeb, a koje se nalazi na Malim stepenicama, nadomak KROKODILovog Centra i čiju je izradu u oktobru ove godine omogućilo Udruženje KROKODIL da bi mural nedugo potom bio uništen.

Izložbu će otvoriti razgovor sa umetnicima koji će voditi Aleksandar Zograf.

Izložba Gladiševe i Puševa nosi naslov “Krhka, strasna, lična politička odgovornost”, a njihovi work in progress i autobiografski radovi  iskazuju nedvosmislen stav prema ratu, važnosti ne-ćutanja i neprihvatanja tišine.

“Kada je predsednik Ruske Federacije započeo veliki rat protiv Ukrajine, korisnici ruskih društvenih mreža su neko vreme koristili hešteg #Iamnotsilent kao znak da su svesni i da prepoznaju zločinački potencijal tišine, čime su izrazili svoj građanski stav odbijanja da učestvuju u istom. Oni smatraju da je važno da ne ćute ne samo o činjenici da su protiv Putinovog režima . i da su na strani Ukrajine u ovom ratu, već i da moraju da govore o ličnim spoljašnjim i unutrašnjim doživljajima.” navodi se u pozivu na ovaj događaj.

Dodaje se da postoji mišljenje da jedino Putina treba kriviti za sadašnji rat, kao i da postoji mišljenje da sve Ruse treba kriviti.

„Ali jedna osoba nije sposobna da sama donese haos u celom svetu. Svaki Rus, kao i svaki građanin bilo koje zemlje, svojim ćutanjem/ne-ćutanjem, učešćem/neučešćem, refleksijom i njenim odsustvom, doprinosi svetlom ili tamnom ishodu.

Forma izloženih radova – work-in-progress stripovi – predstavlja doprinos kritici kapitalizma, jasno ističući loše radne uslove brojnih umetnika koji često nemaju mogućnosti da stvaraju zbog nedostatka vremena i materijalne sigurnosti. Pored toga, ovi radovi nastali su u ratno vreme: globalne pretnje stavile su ih u situaciju u kojoj je prilično čudno da razmišljaju o ličnom komforu.
Istovremeno, privatni život svake osobe reflektuje postojeće globalne procese.“.

Tokom trajanja razgovora s umetnicima obezbeđen je konsekutivni prevod. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari