Kristalni globus za najbolji film na 50. jubilarnom filmskom festivalu u Karlovim Varima pripao je američkom ostvarenju „Bob i drveće“ Dijega Ongara. Duhoviti film o starom američkom drvoseči Bobu Tarasuku, velikom obožavaocu rep muzike koji živi među drvećem na krajnjem severu SAD, oduševio je i publiku i kritiku, koja je od početka ovo ostvarenje favorizovala.


„Ovo je zaista iznenađenje. Uopšte nismo imali novca za snimanje ovog filma. Investirao sam sopstvena sredstva“, kazao je reditelj dodajući da još uvek nije našao distributera za film.

Tarasuk, koji zapravo igra samog sebe, izjavio je da nikada nije napustio SAD. „Nikada ništa nisam osvojio i nikada nisam putovao izvan Amerike, ali moja baka je bila Čehinja a deda Ukrajinac, pa njima i posvećujem ovu nagradu“, kazao je drvoseča.

Specijalno priznanje dodeljeno je reditelju Piteru Bruneru za film „Oni koji padnu imaju krila“, dok je kosovski režiser Visar Morina poneo nagradu za najbolju režiju za svoje debitantsko ostvarenje „Otac“. Češki glumci – Alena Mihulova i Krištov Hadek, nagrađeni su za svoje uloge u filmovima „Kućna nega“ i „Zmijska braća“.

Mađarski film „Dete srede“ rediteljke Lili Horvat pobedio je u takmičarskoj selekciji Istočno od Zapada, dok je gran pri za najbolji dokumentarni film otišao je u ruke češke autorke Helene Trestikove za dugometražni dokumentarac „Malori“. U takmičarskom programu Forum nezavisnih pobedila je američka komedija o transrodnim osobama – „Mandarina“ Šina Bejkera koji je sniman kamerom Ajfona 5.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari