kristian novakFoto: Youtube printscreen/Agelast

Kristian Novak ovogodišnji je dobitnik nagrade „Meša Selimović“ jer je njegov roman „Slučaj vlastite pogibelji“ proglašen najboljim na prostoru BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Na 23. književnim susretima Cum grano salis u Tuzli, hrvatskom književniku Kristianu Novaku svečano je dodeljena nagrada Meša Selimović, piše Večernji.hr.

Jedna od najvažnijih književnih nagrada na ovim prostorima dodeljuje se za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a Novak ju je zaslužio za svoj najnoviji roman „Slučaj vlastite pogibelji“ objavljen u izdanju kuće OceanMore.

O nagradi je odlučio žiri kojim je predsedavao Semezdin Mehmedinović, a članovi su bili Julijana Matanović, Emir Imamović, Pavle Goranović i Igor Štiks.

– Ovo je zaista velika nagrada pre svega zato što nosi ime Meše Selimovića i drugo zato što ga dodeljuje žiri u sastavu vrsnih knjiških ljudi, intelektualaca i umetnika – kazao je Kristian Novak.

„Slučaj vlastite pogibelji“ pobedu je odneo u žestokoj konkurenciji užeg izbora u kojem su se našle knjige „Poslije zabave“ Steva Grabovca, „Škriptaji kože“ Amile Kahrović Posavljak i „Šušanj“ Almina Kaplana iz Bosne i Hercegovine te „Vila Fazanka“ Bojana Krivokapića iz Srbije.

Nagrada Meša Selimović nosi ime čuvenog bosanskohercegovačkog književnika, a sastoji te od skulpture „Mastionica i pero“, rada akademskog vajra Pere Jelisića te novčane nagrade.

Nagrada i književni susreti Cum grano salis u sklopu kojih se dodeljuje, osnovani su 2001. godine s ciljem obnavljanja mostova saradnje i prevazilaženja nametnutih granica među književnim stvaraocima i ljubiteljima književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari