Kristijan BejlFoto: EPA-EFE/NEIL HALL

Svaki glumac sanja o uspehu u Holivud. Oni koji preuzmu rizik i uspeju da se nametnu u ovoj „fabrici snova“, uglavnom su motivisani da nastave da se bore za nove uloge i dostignu ili se približe statusu velikana filma. Neki, međutim, reaguju negativno na svoje prvo iskustvo u Holivudu. Na primer, kada je Kristijan Bejl kao tinejdžer dobio svoju prvu priliku da se dokaže u Spilbergovom filmu „Carstvo sunca“ (1987), u kome je igrao glavnog junaka, shvatio je da nije toliko željan velikih uloga na filmu kao što je mislio.

Negativne posledice slave i pritisci filmske industrije naterali su ga da preispita glamuroznu sliku koju je imao o Holivudu. Ipak, Kristijan Bejl je sigurno stvorio mesto za sebe u sedmoj umetnosti. Osim što je jedan od najboljih filmskih glumaca, stekao je dobru reputaciju zbog svoje posvećenosti ulogama.

Za potrebe filma „Mašinista“ (2004), on je smršao do neprepoznatljivosti, dok se za ulogu bivšeg američkog podpredsednika Dika Čejnija u filmu „Čovek iz senke“ (2018) ugojio 18 kila. On takođe ima običaj da menja svoj glas za različite uloge.

Kada je tek započeo svoju karijeru, njegov san o saradnji sa Stiven Spilbergom završio se s blagim razočarenjem. Naime, rad s jednim od najvećih filmadžija na svetu bio je pun izazova, koji su ponekad teško padali tada 13-godišnjem Bejlu.

U intervjuu za magazin „GQ“, Kristijan Bejl se prisetio koliko je bilo teško prilagoditi se zahtevima učestvovanja u jednom tako velikom projektu u tom uzrastu. „Nisam tada imao pojma koliko je taj film bio poseban. Tek puno kasnije, kada sam radio na manjim filmovima, osvrnuo sam se i pomislio: ‘O, pa to je bio veliki film'“, izjavio je on za poznati magazin, prenosi Index.

Osim toga, ulazak u industriju u tako ranom dobu može značajno uticati na nečiju psihu. Iako je Bejl postao jedan od najuzbudljivijih glumaca svoje generacije, priznao je da je nakon rada na filmu „Carstvo sunca“ želeo da prestane da glumi.

Za njega je jedan blokbaster bio dovoljan. Glumac je za „The Talks“ pojasnio: „Spilberg me naterao da pomislim: ‘Nikad više neću ovo da radim.’ Ne mislim na njega lično; s njim sam imao sjajno iskustvo. No, iskustvo rada u tom uzrastu nije nešto što bih preporučio bilo kome.“

Svi znamo šta je bilo posle. Kristijan Bejl je ipak nastavio karijeru u Holivudu i izrastao u jednog od najboljih glumaca svoje generacije. Za ulogu u filmu „Bokser“ (2010) dobio je Oskara, a gledali smo ga još u trilogiji „Mračni vitez“, „Američkom psihu“, „Prestižu“ i mnogim drugim sjajnim filmovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari