Kristina Radenković: Konstrakti predviđam visok plasman, njen sam fan 1Foto: Valdimir Šabanović

Kristina Radenković jedno je od najautentičnijih TV lica na našem televizijskom nebu. Trenutno vodi dva najgledanija kviza u zemlji, kultnu Slagalicu i Stigni me ako znaš, koji se emituju na javnom servisu.

U njenoj biografiji piše da je Kristina rođena u Novom Sadu, gde je odrasla i živela sve do okončanja studija. Tokom detinjstva na nagovor roditelja kratko je trenirala tenis, a bavila se i džez baletom do svoje 16. godine. Nakon toga je upisala gimnaziju, a zatim postala član francuske dramske sekcije, gde je krenula na radionicu glume kod Milana Pletana Plendže. Pohađanje ove sekcije značajno je uticalo na njenu odluku da se i kasnije bavi glumom. Upisala je Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Po završetku studija preselila se za Beograd u potrazi za poslom. Od 2006. do 2009. bila je stalna članica Narodnog pozorišta u Somboru.

Pošto se našla među četiri izabrana kandidata na konkursu Evropsko lice, bila je jedna od izveštača sa Pesme Evrovizije 2008. godine. Kasnije je vodila još nekoliko emisija na Radio-televiziji Srbije, uključujući i izbor za Dečju pesmu Evrovizije. Na mestu voditeljke TV Slagalice bila je od 2012. godine, a od marta 2020. vodi kviz Stigni me ako znaš.

Prvu zapaženu televizijsku ulogu ostvarila je u seriji „Ono kao ljubav“, u kojoj je glumila Sašku. Takođe, u seriji „Priđi bliže“ glumila je profesorku Miljanu Cvetić.

U razgovorui za TV Danas Kristina Radenković govori o izazovima voditeljskog posla.

* Koliko vam glumačko iskustvo koje imate pomaže u voditeljskom poslu?

– Verovatno mnogo više nego što i sama mislim i osećam. To su potpuno dva različita zanata iako se čine sličnima. Verujem da kada bi postojala nekakva visoka škola za televizijske voditelje, da bi se bar pedeset odsto predavanja poklapalo s predmetima s dramske katedre.

* Kakvo je iskustvo bilo vođenje domaćeg izbora za Pesmu Evrovizije i šta mislite kako će se Konstrakta plasirati?

– Bilo je sjajno kao i uvek. Neizmerno mi je drago što sam već nekoliko godina deo nacionalnog izbora za domaćeg predstavnika na Evroviziji jer je i moja televizijska karijera počela baš sa Evrovizijom u Beogradu kada sam izveštavala iz green rooma. Za nas kao tim to je poseban period godine, za koji se dugo i temeljno sa zadovoljstvom spremamo i svu svoju snagu i energiju usmeravamo u taj projekat. Konstrakti predviđam visok plasman, njen sam fan i neizmerno mi je drago što ima priliku da sebe i svoju umetnost predstavi Evropi.

* Na ekranu uspevate da budete veoma duhoviti, kako vam to polazi za rukom budući da ste jedna od retkih osoba sa malog ekrana koja ne prelazi granicu dobrog ukusa?

– Hvala mnogo na komplimentu. Sve što znam o televiziji i javnom obraćanju naučila sam kako od starijih i iskusnijih kolega tako i od mojih nadređenih. Pod njihovim nadzorom sam se i profesionalno oblikovala i oni su uvek tu i dan-danas da me usmere i da zajedno nađemo odgovarajući ton u zavisnosti od formata koji je prijemčiv za gledaoce RTS-a.

* Vodite dva verovatno najgledanija kviza u zemlji Slagalicu i Stigni me ako znaš, koncepcijski su potpuno različiti, da li se i priprema za te dve emisije razlikuje? Koliko imate slobode da odstupite od scenarija?

– Istina je da ni za jedan kviz ne postoji konkretni scenario. Mi dobijamo košuljicu sa zadacima i pitanjima u TV Slagalici i to je sve, sve ostalo je na voditelju. TV Slagalica je kao format ozbiljan, atmosfera je tiha i akcenat je na zadacima, takmičarima, a ne na voditelju. Zajedničko za oba kviza je da imam temeljne pripreme s lektorima, samo što u Slagalici insistiramo na ispravnim književnim akcentima, a u Stigni me ako znaš, koji je više šou program, na tome ne insistiramo. Za Stigni me ako znaš (SMAZ), imam doslovce treninge, simulacije epizoda, prolazim 5.000 pitanja s kreativnim i produkcionim timom, posebno svako pitanje prolazim s lektorom i dodatno imam upoznavanje s takmičarima kako bi oni bili što opušteniji na snimanju. Ni u ovom kvizu nemam scenario, tako da je sve na meni i takmičarima.

* Pamtite li posebno neke događaje i anegdote sa snimanja?

– Ima ih zaista mnogo, sa Slagalice nebrojeno, i lepih i manje lepih, a neke takmičare ću pamtiti do kraja života.

* Insistirate na ispravnom i pravilnom govoru na televiziji, kako gledate na kritike na vaš račun kojih je po medijima bilo?

– Na pravilnom govoru insistiramo u većini TV formata na RTS-u. To je dužnost javnog servisa. Što se tiče konkretnog slučaja koji je pokrenuo komentare, svako ko je redovan gledalac TV Slagalice zna kakva mi je bila namera.

* Ko je Kristina Radenković privatno?

– Mama, supruga, od pre nekoliko dana ponosna tetka, ćerka, ljubitelj životinja, borac za pravdu, zaljubljenik u svoj posao, loša kuvarica, ali dobra pekarka. Za Kristinu nada umire poslednja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari