Kristofer NolanKristofer Nolan, foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Postoje režiseri koji imaju gomilu nezavršenih filmskih projekata, koje nikada nisu stigli da snime, kako zbog toga što nisu dobili odgovarajuća finansijska sredstva za njihovu realizaciju, tako i zbog toga što su sami izgubili interesovanje za ove projekte i posvetili se drugim.

Kristofer Nolan, reditelj aktuelnog filma „Openhajmer“, takođe iza sebe ima nezavršene projekte, ali u njegovom slučaju svega tri. Saznajte u narednim redovima koji su to filmovi koje je slavni režiser umalo snimio.

Biografski film o Hauardu Hjuzu

Nakon što je snimio film „Insomnia“ (2002) za studio Warner Bros., Nolan je počeo da piše scenario za biografski film o Hauardu Hjuzu, poznatom ekscentričnom bogatašu, koji se proslavio kao filmski producent i avijatičar. U fokusu filma je trebalo da bude milijarderov život sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem, a za ulogu Hjuza, Nolan je izabrao Džima Kerija.

No, u isto vreme dok je radio na ovom projektu, Martin Skorseze je pripremao svoj film o Haurdu Hjuzu. Budući da je on više odmakao u njegovom razvoju od Nolana, britansko-američki reditelj je odustao i posvetio se svom prvom filmu o Betmenu. Skorsezeov film „Avijatičar“ sa Leonardom Dikapriom u ulozi Hauarda Hjuza izašao je 2004. godine.

Krimi roman „Ključevi ulice“, koji je napisala pokojna književnica Rut Rendel, objavljen je 1996. godine, a u njegovom fokusu je mlada žena koja istražuje seriju surovih ubistava beskućnika u Londonu. Nakon što je njegov biografski film o Hauardu Hjuzu otkazan, Nolan je planirao da snimi adaptaciju ovog romana za studio Fox Searchlight. Na kraju, međutim, ipak je odlučio da svoje vreme posveti filmu „Betmen počinje“ (2005).

„Zatvorenik“

Jedna od najpoznatijih i najhvaljenijih naučnofantastičnih TV serija svih vremena, pod nazivom „Zatvorenik“, bila je neobična priča Patrika Mekguana o tajnom agentu zatočenom na jednom bizarnom ostrvu. Godine 2009. objavljeno je da će Nolan adaptirati ovu priču za veliko platno, ali je on vrlo brzo odustao od ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari