Jugoslovenski sindrom: Kritičar Danasa o filmu „Čuvari formule“

Ostavite komentar


  1. Prepričavanje sižea filma, uz začine namenjene čitaocima bez stava, nije filmska kritika. No, kome danas, većini ispraznih, trebaju spoznaje o režiji, fotografiji, glumi, scenografiji, kostimografiju, šminki…

  2. Шта је писац хтео да каже? Нисам гледао филм а овај текст ми не помаже да одлучим да ли да га гледам или не. Која је онда сврха критике?

  3. Ne oduzima mnogo vremena za čitanje, jedino je to dobro što bih mogao reći o ovom tekstu koji bi da stigne do filmske kritike.

  4. Ako uzmemo u obzir činjenicu da smo 65 godina kasnije utvrdili da ugalj više ne znamo da kopamo, onda i država koja je tada postojala deluje mnogo ozbiljnije. Kakva god bila .

  5. Ne mogu da verujem da tzv.filmski kritičar ovako komentariše film. Ovo je neka druga analiza. Gde su elementi filma kao kamera, scenografija, gluma etc. Slabo se Vi razumete u blistave umove. Njih dvojica jesu sudar titana.
    Profesor Mate nije dobio Nobelovu nagradu zbog ogrešenja u naučnoj metodologiji, ali ju je zaslužio.
    Ma, ne mogu da trošim reči. Ah, da – ponizili ste svojim komentarom našu filmsku publiku! Za dve nedelje 100.000 gledalaca. [SIC]

  6. Bjelogrlić je bar dvaput u nedelju u „Utisku nedelje“ istakao da je pomoć Francuske istraživačima iz Jugoslavije bila jedinstvena jer je bila „preko gvozdene zavese“. Ako on kao glavni autor ne zna gde je bila ta „zavesa“, kako može film biti dobar? Očigledno mu je njegova učitana ideološka poruka bila dominantna, a ne tačnost priče o događaju i njegovim akterima. To pokazuje i ovaj kritički tekst. Uzgred, Banja Koviljača je na prvi pogled prepoznatljiva dok u filmu „glumi“ Francusku.

  7. Sramota. Ovo neko zove filmskom kritikom?! Ovo je najniži politički pamflet nedostojan lista DANAS.
    Da će film gledati ona neuka publika koja treba da spasi decembarske izbore?
    Pa onda, da ih dovedemo iz Švajcarske, Brazila, BIH, Slovenije…Odasvud gde se film gledao, nagrađen i gde će se još gledati.

  8. Preterano licno prepricavanje sadrzine filma, bez da je i filmska kritika u pravom smislu. Cudno!

  9. Nešto gluplje nisam pročitala, samo da znate niste samo vi „intelektualci“ i to što su vam odmalena punili glavu da ste pametni, pametan čovek zna koliko ne zna a glup misli da sve zna, sada ovaj tekst je napisao neko ko sve zna, kako vas nije sramota ovakav film, ovakva tema, vrhunski scenario povezujete sa glasanjem, podlo, grozno, to valjda vi pametni veliki intelektualci, ne zaboravite mi smo samo zemlja seljaka na brdovitom balkanu….

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.