Kritički stav bez granice među umetnostima 1Vladimir Lalic Soba 6 - tus i akril na pleksiglasu - 85x120cm

Grupna izložba „ARTikulacije stvarnosti“ otvara se večeras i traje do 27. avgusta u Galeriji Doma omladine Beograda. Učesnici su: Srđan Đile Marković, Gildo Bavčević, Nemanja Nikolić, Vladimir Lalić, grupa Ah Ahilej, Nikola Krstić, grupa Auf Wiedersehen, Demir Ahmetović. Kustoskinja je Jelena Pavićević.

„Izložba ARTikulacije stvarnosti ima za cilj da predstavi radove muzičara/vizuelnih umetnika, koji kroz različite medije prezentuju sopstvenu poetiku i percepciju stvarnosti. Imajući u vidu kulturološki aspekt tumačenja svakodnevice, umetnici kreiraju prostor za promišljanje o umetnosti, politici, muzici, teatru i tekstu, dok kroz indirektne poruke ističu važnost artikulacije misli i egzistencije kritičkog stava. Kroz sagledavanje celine, imperativ svakako biva interdisciplinaran sadržaj, koji briše granične zone između medija i formira koncept koji posmatraču ukazuje na divergentan pristup umetnosti”, kaže kustoskinja u predgovoru katalogu izložbe.

Sastavni deo izložbe u Centralnom holu Doma omladine Beograda čine fotografski zapisi Marka Ristića (“Zamrznuti tonovi”) sa rokenrol koncerata koji su nastali u poslednjih nekoliko godina. Autor je na poetičan način zabeležio izvedbe poznatih lokalnih bendova, ali i njihovu interakciju sa publikom. Kroz ritam, boju, pokret i atmosferičnost, u radovima je obuhvatio vizuelno značenje potkulture u Srbiji i na taj način ostvario zapis koji arhivira momenat značenja ideologije u današnjem vremenu; time je uspostavio vezu između kulturalne odrednice muzičkih žanrova i njihove manifestacije u savremenom društvu.

Na ovom delu izložbe vide se fotografije bendova: Ritam nereda, Mortal Kombat, Nikola Vranjković, Goblini, Hype, Nadimač, Pekinška patka, Buč Kesidi. Prateći program na dan otvaranja izložbe je nastup benda Asphalt Chant.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari