Kritike zbog Berlinala 1Foto: Paul Zinken / AFP / Profimedia

Veliki broj svetski poznatih filmskih imena, među kojima i zvezde poput reditelja Martina Skorsezea i glumice Kristen Stjuart, kritikovao je nemačku ministarku kulture Klaudiju Rot, zbog njene odluke da ne produži ugovor umetničkom direktoru Berlinala Karlu Šatrijanu.

Više od 100 potpisnika uputilo je otvoreno pismo Rotovoj, koje je preneo američki magazin Varajeti, u kojem su odluku ministarke opisali kao „štetnu, neprofesionalnu i nemoralnu“, prenela je agencija DPA.

„Šatrijan možda nije šoumen, ali na svoj tih način on i njegov tim su izabrali otvoren i umetnički nagrađivan kustoski put, pokazujući nove pravce u svetskoj kinematografiji, provocirajući stereotipe i povezujući različite pravce filmskog stvaralaštva“, navodi se u pismu.

Da podsetimo, 2. septembra umetnički direktor Berlinskog filmskog festivala Karlo Šatrijan objavio je da će naredne godine napustiti tu poziciju, pošto je nemačka ministarka kulture Klaudija Rot objavila da će festival imati novu upravljačku strukturu, preneo je AP.

Šatrijan se pridružio „Berlinalu“, koji je uz Kanski i Venecijanski festival najvažniji godišnji filmski festival, 2019. godine, zajedno sa izvršnom direktorkom Marijetom Rizenbek.

Dvojac je zamenio tada dugogodišnjeg direktora festivala Ditera Koslika.

Ranije ove godine, zvaničnici su saopštili da je Rizenbek odlučila da ne produži ugovor i da će festival napustiti u martu 2024. godine, dok je 31. avgusta nemačka ministarka kulture saopštila da je odlučeno da „festival u budućnosti vodi i predstavlja jedna osoba“.

Iz njenog kabineta je saopšteno da je formirana komisija koja će potražiti novu osobu za festival, a Šatrijan je rekao da je „spreman za konstruktivan razgovor sa novim direktorom o budućoj ulozi u novom timu Berlinala“.

On je, međutim, u objavi na sajtu festivala naveo da neće ostati, jer nova struktura koja je predstavljena pokazuje da ne postoje uslovi da on nastavi da obavlja funkciju umetničkog direktora.

Naredne godine, 74. izdanje festivala biće održano od 15. do 25. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari