kuća zmajaFoto: HBO MAX / Planet / Profimedia

Kuća zmaja došla je do kraja svoje druge sezone, a mnogi se i dalje pitaju šta se to tačno desilo u finalu.

Da podsetimo, finale druge sezone serije Kuća zmaja procurelo je na internet nekoliko dana pre zakazanog emitovanja, pa su mnogi ranije videli spojlere.

A evo šta smo tačno mogli da vidimo u finalu, piše Metropolitan.si. Ukoliko niste gledali finale, nemojte čitati dalje.

Iako nije bilo mnogo prave akcije, mnogo toga se dogodilo u poslednjoj epizodi. Snage u svim krajevima Zapada marširaju u sada očigledno neizbežni rat, dok vrhovi Zelenih i Crnih još uvek pokušavaju da pronađu put sa najmanje žrtava.

Sada, na kraju 2. sezone, jedna stvar je posebno jasna – postavljena je šahovska tabla za brutalni rat u 3. sezoni.

Šta je video Demon?

Na ivici odluke, rastrzana između lojalnosti ženi (i nećakinji) Reniri i njene sopstvene želje za Gvozdenim prestolom, Alis Rivers u Harenhalu podstakla je Demona da prihvati poslednju viziju ispisanu krvlju drevnog drveća.

I Demon je video proročanstvo leda i vatre o kome je njegov brat, prethodni kralj Viseris, tiho šaputao tokom prve sezone – video je dolazak Noćnog kralja i Belih šetača, početak duge zime, klanje iz dinastije zmajeva, pa čak i Deneris Targarjen sa svoja tri zmaja – što nam je poznato iz prve sezone Igre prestola.

Šta predstavlja crvena kometa?

U viziji, Demon je takođe video crvenu kometu kako juri preko noćnog neba. Prvi put smo je videli u prvom delu 2. sezone Igre prestola, a i tada se mnogo pričalo o tome šta ova kometa predstavlja.

U Igri prestola se sumnjalo da Gospodar svetlosti signalizira da dolazi princ koji je obećan.

U verziji iz knjige Sudar kraljeva, Varis usputno pominje kometu kada kaže Tirionu: „Zovu ga Crveni glasnik na ulicama“, objašnjavajući da dolazi kao upozorenje kralju da stižu oganj i krv.

Ko su Trijade?

Značajan deo završnog dela druge sezone Kuće zmaja bio je posvećen događajima u Esosu, istočno od Zapada, gde je Tajland Lanister (brat blizanac Džejsona Lanistera, koji trenutno predvodi Lanisterovu vojsku protiv Harenhala) putovao sa zahtevom da ubediti Trijadu da se bori protiv blokade, koju je na moru držao Korlis Velarjon.

Trijada predstavlja savez slobodnih gradova Lis, Tiroš i Mir. U prvoj sezoni Kuće zmaja, Demon se neumorno bori protiv ove Trijade i predvodi tzv. Rat za Stepenice gde na kraju pobeđuje i ubija vođu vojske Trijade po imenu Kragasa Drahara.

Nakon gubitka oblasti Stepenice, Trijada se povlači i u narednim godinama stvara savez sa zemljom Dorne na jugu Zapada. Izgubljeno carstvo Stepskih kamenja sada je Tiland obećao Trijadi za pobedu nad Velarjonovom armadom.

Čiji je zmaj iznad vojske kuće Hajtauer?

U završnim trenucima epizode, vidimo moćnu vojsku Hajtauera kako takođe maršira iz Starog grada ka Harenhalu. Iznad njih kruži plavi zmaj kojeg do sada nismo videli i mnogi se pitaju čiji je.

Plavi zmaj pripada Deronu Targarijenu, četvrtom detetu koje je Alisent rodila u braku sa kraljem Viserisom.

Derona do sada nismo gledali u seriji, ali znamo da je kao mlad poslat u grad Oldaun, gde živi sa porodicom Hajtauer i uči od najmudrijih majstora sa Zapada. Pošto je Deron takođe Targarijen, on naravno ima svog zmaja – Tesariona.

Daeron i Tesarion igraju važnu ulogu u ratu koji dolazi, tako da će treća sezona verovatno biti mesto gde ćemo ga konačno upoznati i saznati kakav je ratnik postao zaboravljeni Deron.

„Kuća zmaja": Sve što treba da znate nakon finala 2. sezone 1
Foto: LANDMARK MEDIA / Alamy / Alamy / Profimedia

Kojeg zmaja je Rena pronašla na kraju?

Mala, ali tako hrabra Rena Targarjen, jedina Demonova ćerka koja (još) nema svog zmaja, u poslednje dve epizode je u lovu na zmaja koji pustoši krajolik i planine oko Ejrija.

Pošto su ostali zmajevi već poznati, zmaj kojeg je Rena pronašla je vrlo verovatno Ovcokradica, na šta su autori serije pokušali da ukažu ugljenisanim ostacima ovčijih skeleta koje zmaj ostavlja za sobom.

On je jedan od tri divlja zmaja koji nikada ranije nisu imali jahača. Pored njega, na Zapadu postoji i Sivi duh (plaši se ljudi i hrani se uglavnom ribom) i Kanibal.

Njihova lokacija u knjizi je poznata – sva trojica žive na ostrvu Zmajokamen. Ovo se malo menja u seriji, pošto je Ovcokradica očigledno u Dolini i lovi po Mesečevim planinama, tako da možemo samo da nagađamo gde će se – ako uopšte – pojaviti druga dva divlja zmaja.

Šta sledi?

Vrlo jasno – sledi veliki rat zmajeva, koji je u istoriji Zapada zabeležen kao ‘Ples zmajeva’. Na kraju epizode, vidimo brojne armije koje idu u bitku, u početku verovatno prema Harenhalu, gde je Demon uspeo da okupi vojnike.

S druge strane, kuća Hajtauer će vrlo verovatno poslati svoje snage u Kraljevu luku kako bi sprečili Reniru da dobije pristup Gvozdenom prestolu.

Mogao je postojati plan koji je Alisent Hajtauver skovala na račun glave sopstvenog sina i sadašnjeg kralja, ali šta ako smo videli da je Laris Strong već uspeo da ukloni nesalomivog kralja Egona iz grada?

„Kuća zmaja": Sve što treba da znate nakon finala 2. sezone 2
Foto: HBO MAX / Planet / Profimedia

Ko je Oto Hajtauer?

Bivša Kraljevska ruka, otac Alisent Hajtauer, navodno se povukao nazad u svoj rodni Stari grad nakon Emondovog preuzimanja Kraljevske luke, ali na samom kraju epizode ​vidimo da je Oto očigledno zatvorenik.

Ovo je definitivno odstupanje od priče u knjizi, gde Oto nikada nije bio zatvoren, pa su spekulacije već počele.

Jedna od mogućnosti je da je Ota zatvorio Laris Strong, njegov veliki protivnik na kraljevskom dvoru.

Ali to znači da bi Oto bio zatvoren u tamnicama ispod Crvene tvrđave, što je malo verovatno, jer bi mu tamo sigurno ušla u trag njegova ćerka Alisent ili jedan od njenih sinova.

Druga, verovatnija mogućnost je da je, nakon spora na sudu, Oto krenuo protiv kraljevstva Hajgarden, gde je kuća Bisberi trenutno u ratu sa kućom Hajtauer.

Oto Hajtauer bi stoga mogao da bude zarobljenik porodica Tirel ili Bisberi. Verovatnije je da, ako je ova izjava tačna, Ota u zatvoru drži porodica Bisberi, pošto je porodica Tirel manje-više neutralna u ovom ratu i nema veću ulogu do sukoba u Igri prestola.

Kada stiže 3. sezona serije Kuća zmaja?

Između prve i druge sezone prošle su dve godine. Pošto će treća sezona nesumnjivo biti veoma bogata borbama sa zmajevima, verovatno će im trebati najmanje dve godine da se sezona spremi za gledanje.

Tako da treću sezonu serije Kuća zmaja na Maksu možemo očekivati tek 2026. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari