Kultna “Četiri mačora” u Novom Sadu 1

Izložba „Četiri mačora“ (Cuatro gatos), proglašena za kulturni događaj u Beogradu, svečano se otvara danas u 19 časova u Muzeju grada Novog Sada, u Zbirci strane umetnosti (Dunavska 29).

Prema navodima galerije New Moment, beogradsku izložbu “4 mačora” 2013. godine posetilo je više od 20.000 ljudi.

“Četiri mačora” čini oko 50 eksponata, i biće prikazane originalne grafike najvećih španskih majstora: Pabla Pikasa (1881-1973), Salvadora Dalija (1904-1989), Huana Miroa (1893-1983) i Antonija Tapiesa (1923-2012). Izložba predstavlja grafiku kao jedan od medija umetničkog izraza čuvene španske četvorke umetnika, a dobila je naziv prema kafiću u Barseloni Cuatro gatos (Els Quatre Gats) koji je poznat po tome što su se u njemu okupljala neka od najvećih umetničkih imena sa početka 20. veka, a pre svih Pikaso. Mesto je otvoreno 1897. godine i smatra se centrom modernizma katalonske prestonice.

Sva četvorica umetnika izuzetno su plodonosni i stvorili su veoma značajne grafičke opuse. Upravo zbog same tehnologije grafičkog pristupa koji stvaraoca tera ka disciplinovanijem i promišljenijem umetničkom gestu, grafika jeste za posmatrača naročito zanimljiva, jer predstavlja karakter samog umetnika u pročišćenom obliku. Umetnik na grafičku ploču ili litografski kamen nanosi svoj najličniji rukopis, jer je usek u ploču ili potez na litografskom kamenu nepopravljiv i večit. Na izložbi će biti predstavljeni i radovi iz Pikasovog poslednjeg razdoblja. Izbor dela sačinjen je od strane kolekcionara Lazara i Žive Vujić iz Ljubljane, koji su ujedno i vlasnici svih grafika. Izložba će u Muzeju grada Novog Sada biti postavljena do 4. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari