„Cela Srbija biće budna 17. maja“, poručuju organizatori 11. Noći muzeja, koja će se tog datuma od 18 do 2 sata iza ponoći održati u više od 60 gradova i mesta u zemlji i u više od 150 kulturnih ustanova.

Raznovrstan program izložbi i događaja očekuje posetioce širom zemlje, Ivanjica se prvi put našla u Noći muzeja, a ova manifestacija će prvi put imati i zemlju partnera – Tursku, koja će se predstaviti postavkom koja razbija sve klišee i predrasude, rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Najavljeno je da će Beograd oboriti sve rekorde po broju lokacija – 70 na kojima će „biti viđeno, još neviđeno“. Ne, zgrada MSUB na Ušću i dalje će biti zatvorena, a Narodni muzej, koji je s rekonstrukcije spao na nekakvu sanaciju, kao i MSUB, radiće, ali još bez uslova za predstavljanje stalne postavke. Umesto toga priprema se uzbudljiv, kvalitetan i kontroverzan sadržaj, rečeno je juče, kojem će biti posvećena posebna konferencija za novinare.

Ana Jovanović, osnivačica manifestacije Noć muzeja, istakla je da su ljudi koji su se širom zemlje uključili da učestvuju oni koji žele u svojim mestima da pokrenu inicijativu, da otvore muzeje i kuće u kojima mogu da predstave svoju baštinu. „U ovo vreme, divno je imati potrebu za kulturnim prostorom. To je ono što nam je neophodno, što nam treba pored hleba, vode i ostalog, da nam hrani dušu. Noć muzeja je kao okidač koji pomaže da kulturne institucije u zemlji ožive“, rekla je ona.

Najavljeno je da će Sombor imati „najškakljiviji“ program jer će u Galeriji kulturnog centra premijerno predstaviti izložbu posvećenu svetskoj erotskoj fotografiji planetarnih zvezda ove umetničke discipline – Helmuta Njutna, Nena Goldina, Nobujošija Arakija do Sema Tejlora Vuda i Žan Lu Sifa. Gradski muzej u Somboru predstaviće se izložbom o secesiji, a moći će da se vidi i celokupan opus Milana Konjovića. U ovom gradu slogan manifestacije je „Kultura, o tome se radi“, rekao je direktor Kulturnog centra „Laza Kostić“ i za Danas najavio izložbu velikana pop-arta u Beogradu 15. maja.

Novi Sad, koji učestvuje osmi put po redu u Noći Muzeja, stavlja publici na raspolaganje 45 lokacija po ceni od 350 dinara u pretprodaji i 400 u prodaji. U ovom gradu pripremljene su izložbe koje se bave time kako umetnost utiče na vlast i obrnuto, praznovanjem u socijalističkim vremenima, starinskim modnim detaljima s kraja 19. veka, a najmlađi će moći da se upoznaju džinovskim jelenom koji je nekad hodao Zemljom i posete Muzej Braće Vranešević Labaratorija zvuka. Kroz takmičenja u fotografiji i pravljenju razglednica Novi Sad će pokušati da se kandiduje za evropsku prestonicu kulture 2020. godine, ali i i nagradi najuspešnije učesnike zanimljivim putovanjem.

Ćuprija će balom pod maskama pokrenuti inicijativu za povratak pozorišta u ovaj grad, u kojem je u prvoj polovini 20. veka ono bilo neizostavni deo kulturne scene, dok se danas u njemu ne nalazi čak ni amatersko pozorište. Ivanjica će debitovati s programom pod sloganom „Grad muzej za muzej grada“, čime zapravo apeluje na značaj ambijentalne celine čaršije kao nepokretnog kulturnog dobra. Milica Raičević je podsetila da je tu snimala Soja Jovanović, kao i da su tu nastajali kultni filmovi i serije poput „Užičke republike“ i „Više od igre“. Loznica će predstaviti kuću Vuka Stefanovića Karadžića u Tršiću, povodom 200 godina od objavljivanja Pismenice i Pjesnarice, zatim filmsko stvaralaštvo Miće Popovića, dok će pravi kuriozitet biti izložba „Obasjanost nevidljivog“, posvećena svećama i njihovoj vezi sa običajima i verovanjima. Idvor će povodom 160 godina od rođenja Mihajla Pupina, velikog svetskog naučnika i jednog od osnivača NASA, otvoriti njegovu rodnu kuću, zadužbinu Narodni dom, Dom kulture, a biće predstavljena i dva zanimljiva virtuala. Više detalja o raznovrsnom programu 11. Noći muzeja možete saznati na veb adresi ove manifestacije.

Muška noć muzeja

Ana Jovanović je rekla da će zbog određenih sadržaja programa 11. Noć muzeja biti muška. Prema njenim rečima, dosadašnja istraživanja su pokazala da publiku ove manifestacije čini 60 odsto žena, a ovogodišnji repertoar biće zanimljiv muškarcima, dečacima, što je zgodna prilika da zajedno sa svojim lepšim polovinama krenu u obilazak kulturnih dešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari