Iskre kulture i medaljeFoto> Promo

Konkurs za dodelu Godišnjih nagrada Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ za 2021. godinu raspisan je do 29. oktobra. Ova pokrajinska institucija za kulturu svake godine raspisuje konkurs za dodelu četiri godišnje nagrade za stvaralačke rezultate u kulturi i umetnosti i unapređivanju kulturnog života, uvažavajući sve posebnosti Autonomne pokrajine Vojvodine.

U pitanju su četiri nagrade: „Iskre kulture“ – dodeljuje se za savremeno stvaralaštvo mladom autoru do 35 godina, i to iz oblasti književnosti (stvaralaštvo, prevodilaštvo); muzika (stvaralaštvo, interpretacije), likovne i primenjene umetnosti, vizuelne umetnosti i arhitekture; scensko stvaralaštvo i interpretacija (drama, opera, balet i ples); kinematografija i audio-vizuelno stvaralaštvo; umetnička fotografija i digitalno stvaralaštvo i multimedija. Pored nagrade „Iskre kulture“, KCV „Miloš Crnjanski“ dodeljuje i tri medalje za kulturu.

Medalja kulture za multikulturalnost i interkulturalnost, dodeljuje se pojedincu u oblasti očuvanja i razvijanja višejezičnosti i kulturne baštine nacionalnih zajednica koje tradicionalno žive u AP Vojvodini i doprinose međusobnom uvažavanju i upoznavanju različitih jezika, kultura u Vojvodini; Medalja kulture za očuvanje kulturnog nasleđa, dodaljuje se za doprinos pojedincu u istraživanju, zaštiti i korišćenju duhovne i materijalne kulturne baštine u AP Vojvodini i Medalja kulture za životno delo, tj. za ukupno stvaralaštvo/rad, dodeljuje se pojedincu za dugogodišnje kontinuirano umetničko stvaralaštvo, koje je obeležilo vreme u kom je nastajalo, predstavljajući trajno kulturno dobro AP Vojvodine.

Nagrada se sastoji od umetničkog predmeta, diplome i novčanog iznosa. Statua „Iskre kulture“ je rad vajara Mladena Marinkova, a medalje su rad vajara Aleksandra Adžića.

– Izuzetnu pažnju u našoj instituciji posvećujemo ovom konkursu za godišnje nagrade. Formiraju se, svake godine, posebne tročlane komisije koje pregledaju pristigle predloge i žiriraju, da bi na kraju doneli i konačne odluke koje verifikuju članovi Upravnog odbora. Znamo koliko je važno u kulturi istaći rad pojedinaca u svim oblastima. Možda je to najpotrebnije mladima, tako da nagradu „Iskre kulture“ zaista smatramo izuzetno važnom. Evo, ovom prilikom, samo da napomenem da ju je svojevremeno dobio pozorišni reditelj Boris Lješević ili pre dve godine violinista Robert Lakatoš. Kulturni centar Vojvodine kao krovna pokrajinska kulturna institucija i jeste u misiji vrednovanja estetski najkvalitetnijih ostvarenja u umetnosti i kulturi iza kojih uvek stoji pojedinac koji ih stvara – naglasio je za Danas Nenad Šaponja, direktor Kulturnog centra Vojvodine.

Detaljne propozicije konkursa nalaze se na internet stranici www.kcvmc.rs, a predlagači koji mogu bit ii predstavnici institucija i organizacija, kao i pojedinci, treba da dostave obrazložene i dokumentovane predloge za neku od pomenutih nagrada, kao i popunjen prijavni list koji se takođe nalazi u konkursnoj dokumentaciji na internet stranici ove institucije, u tri primerka na adresu: Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“, Vojvode Putnika 2, 21101 Novi Sad, s naznakom: „Za Godišnje nagrade Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Nagrade se dodeljuju na svečanosti u holu Vlade AP Vojvodine u prvoj polovini decembra ove godine.

Podsetimo, ova visoka priznanja su do sada dobili brojne ličnosti iz kulture koje su dali ogroman doprinos kulturi i umetnosti u okviru oblasti kojima se bave. Za ukupano stvaralaštvo, Medalju kulture su dobili književnici Laslo Vegel, Slobodan Tišma, grafičar Boško Ševo i drugi, a prošlogodišnja dobitnica je pesnikinja i performerka Katalin Ladik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari