Ivana Nešić, direktorka Centra za kulturu Svilajnac, kaže da je za jedno manje mesto veoma važno da kulturu i „stvara“ i da je ovo kulturni događaj godine celog regiona:

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }


– Model pozorišne koprodukcije pokazao se vrlo delotvornim i u tom procesu ne bi trebalo zanemariti ni omalovažiti potencijale kulturnih centara iz unutrašnjosti. Opština Svilajnac i Centar za kulturu priključili su se radu na predstavi „Julije Cezar“ sa idejom da naša strategija ne bi trebalo da se ograniči samo na prikazivanje umetnosti, već da pokaže da imamo kapacitet da učestvujemo i u njenom nastajanju.

Ona ističe i da je velika stvar za opštinu Svilajnac podržavati i praviti kulturne sadržaje, jer je to dobar način da se definiše kulturni identitet sredine:

– Ovo je važan događaj i za celu Srbiju, jer pokazuje da privilegiju i pravo na velike kulturne događaje ne mora da ima samo publika velikih gradova.

Zgrada Centra za kulturu Svilajnac rekonstruisana je 2012. godine i danas se može pohvaliti jednom od najlepših kulturnih scena u okruženju, kao i raznovrsnim kulturnim sadržajima tokom cele godine:

– Nakon kompletne rekonstrukcije zgrade Centra za kulturu 2012. godine dobili smo reprezentativan prostor prilagođen prikazivanju različitih umetničkih formi, a sistematskim radom i prezentovanjem ozbiljnih sadržaja Svilajnac danas ima negovanu i vrlo zahtevnu publiku. S pravom mogu reći da smo se vođenjem ovakve kulturne politike izdvojili kao dobar primer funkcionisanja jedne ustanove kulture – objašnjava Ivana Nešić i dodaje da je interesovanje publike i medija za ovaj događaj očekivano veliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari