Kulturno i crkveno nasleđe Banjalučke eparhije predstavljeno u Užicu 1Izložba u Užicu/Foto: Privatna arhiva

„Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije-na njenom sadašnjem prostoru od Milanskog edikta do kraja srednjeg veka“, naziv je izložbe koja se može pogledati u Istorijskom arhivu Užice.

Postavka, autora teologa dr Slavoljuba Lukića, nastala je u saradnji Istorijskog arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske, a u užičkom Arhivu je priređena povodom Dana državnosti Srbije.

Izložbu čine sadržaji koji su objavljeni u istomenoj monografiji, štampanoj pre dve godine, a čiji autori su, osim dr Lukića, arheolog Bojan Vujinović i istoričar Marko Јanković.

Na panoima je prikazano kulturno i crkveno nasleđe srpskog naroda na širem prostoru Banjalučke eparhije.

Prezentovani su ostaci bazilika, od kojih su prve sagrađene posle Milanskog edikta u drugoj polovini 4. i početkom 5. veka, o čemu postoje materijalni dokazi.

Kulturno i crkveno nasleđe Banjalučke eparhije predstavljeno u Užicu 2
Foto: Privatna arhiva

Prikazani su glagoljični natpis iz 11/12. veka na nekropoli oko manastira u G. Kijevcima i ćirilični natpis iz 1301. godine, koji je pronađen u priprati crkve istog manastira, kao i drugi tragovi sakralne prošlosti.

Takođe, na fotografijama su, uz prigodne tekstove, predstavljeni manastiri koji su obnovljeni i oni koji su do pre 20 godina bili neistraženi.

Među njima su hramovi poput Moštanice, Gomionice, Ozrena, Lovnice, kao i Stuplje i Osovica koji su ponovo izgrađeni na ruševinama.

„Izložba ukazuje na to da naš narod i crkva žive na području Banjalučke eparhije duže od hiljadu godina i tu treba da žive i dalje“, poručio je dr Slavoljub Lukić.

On je dodao da je „značaj te izložbe i monografije u tome što se prvi put iz Republike Srpske prezentuje u Srbiji  kulturno, crkveno i nacionalno blago srpskog naroda sa tog područja“.

Kulturno i crkveno nasleđe Banjalučke eparhije predstavljeno u Užicu 3
Foto: Privatna arhiva

Otvarajući izložbu, Ratko Trmčić, član Gradskog veća Užica, kazao je da se „nigde kao u kulturi ne ogleda  kvalitet odnosa srpskog naroda u Republici Srpskoj i Srbiji“ .

„Da su te veze odraz vekovne zajedničke sudbine, da se radi o jednoj istini koju mnogi pokušavaju drugačije da predstave, govori upravo ova izložba“, kazao je Trmčić.

Postavka se može pogledati do polovine marta.

Dugodogišnja saradnja

Željko Marković, direktor Istorijskog arhiva Užice, objasnio je da su gostovanja Arhiva Republike Srpske u užičkom Arhivu proteklih nekoliko godina rezultat dugogodišnje saradnje dveju ustanova, posebno u izdavaštvu. On je najavio gostovanje užičkog Arhiva u Banja Luci, povodom obeležavanja 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari