Knjiga Dragana Klaića Mobility of Imagination (Mobilnost mašte: Priručnik za međunarodnu kulturnu saradnju), objavljena je na poljskom povodom Evropskog kongresa kulture, koji je u toku u poljskom gradu Vroclavu.

Kšištof Čiževski, književnik, izdavač, umetnički fotograf, glumac prvog eksperimentalnog antropološkog pozorišta „Garđenjice“, objavio je tekst „Kulturtreger Dragan Klaić“ kao uvod za knjigu u kome podseća šta je sve u evropskoj, pa tako i poljskoj kulturi, značio ovaj neumorni mislilac, ekspert, i putnik, kulturni analitičar, predavač na više evropskih univerziteta, dugogodišnji direktor Holandskog pozorišnog instituta, pozorišni kritičar i esejista.

„Ne treba zaboraviti da je autor Mobilne mašte u svom životu doživeo totalni krah projekta o stvaranju zajedničkog kulturnog prostora, koji integriše razne nacionalnosti, nudi zajednički identitet, zajednički jezik i gustu mrežu kontakata, među kojima i umetničkih. Razorni i krvavi raspad bivše Jugoslavije, iskustvo koje je za mnoge predstavljalo traumu, koja za sobom ostavlja zgarišta, neverovanje u slične „naivne“ projekte i defetistički život, zatvoren u nacionalne ili druge aktivnosti, takođe ograničenog horizonta. U slučaju Dragana Klaića bilo je drugačije. Njegovo angažovanje u „Evropa kao kulturni projekat“, kao i u stvaranje, preko kulture, drugih platformi nadnacionalne saradnje u svetu, predstavlja intenzivnu i potpunu predanost čoveka koji poznaje cenu gubitka nečega veoma dragocenog, poseduje znanje o tome kako je lako srušiti godinama podizanu građevinu zajedničkog života s drugima i razume da se ona ne može zasnivati na ideologiji, hipokriziji i prinudi. Jedina pametna lekcija koju možemo da dobijemo od rušenja mosta u susedskom konfliktu je lekcija o građenju novog, boljeg, trajnijeg mosta, jer on nema realnu alternativu. Zato je tako velika uloga učitelja koji uspeva da prenese tajne zanata, koje za druge mogu da budu neprimećivane, potcenjivane ili samo povremeno zapažane. I zato knjiga Dragana Klaića, zasnovana na preciznosti i pažljivom pristupu svakom detalju, operiše širokim i višestranim pogledom, poziva na to, što je konkretno i doživljeno, idealiste spušta na zemlju i daje im instrumente za rad. Ovaj ex-Jugosloven želi da nam, između redova, kaže da je nehatno obavljana međunarodna kulturna saradnja, gora od protraćene saradnje, to je predavanje polja rada provinciji, koja je destruktivna i ksenofobična, i čija snaga potiče upravo iz našeg odustajanja, fušeraja i gubitka budnosti nad mračnom stranom naše prirode.

Knjiga Mobilna mašta je važan vodič za sve koji žele da se bave međunarodnom kulturnom saradnjom. Takav vodič ostaje za njih takođe sam Dragan Klaić, emigrant koji nalazi svoj dom u izgnanstvu, ukorenjeni kosmopolita i Evropljanin koji, pošto je doživeo gubitak iluzija i katastrofa, putuje dalje.“

Čiževski je, inače, i sam aktivan kao animator programa međukulturnog dijaloga u Srednjoj Evropi, na Kavkazu, u Srednjoj Aziji i drugim pograničjima sveta. Beogradska izdavačka kuća Biblioteka XX vek prošle godine objavila je prevod njegovih eseja, pod naslovom, Etos pograničja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari