Kundera puni 90 godina 1

“Iako je to sigurno zaslužio, pisac Milan Kundera nije član Francuska akademije, nije dobio Nobelovu nagradu, a spada u najznačajnije savremene pisce”, napisala je danas ovim povodom francuska agencija AFP.

“Rođen sam 1.aprila. To sigurno ima neko metafizičko značenje”, primetio je jednom davno, sa sebi svojsvtvenom ironijom, “francuski pisac češkog porekla”, kako ga je od pre nešto manje od 20 godina počeo označavati njegov francuski izdavač “Galimar”.

Ovaj pisac rodom Čeh a Francuz (tj francuski državljanin-prim.ML), od 1981, pisac “Nepodnošljive lakoće postojanja”, sarkastični slikar ljudskih stanja, mada beži od novinara, kako primećuje agencija, može se videti u šetnji zajedno sa svom suprugom Verom, u svom kvartu u 6-om arondismanu u Parizu. U njegovom poslednjem romanu “Svečanost beznačajnosti” (2014.) jedna od ličnosti priznaje da se “grozi od brojki koje je teraju da stidi starosti”.

Kundera, koji je medju retkim piscima ušao za života (2011), u čuvenu francusku biblioteku “Plejada”, želi da o njemu govori, pre svega, njegovo delo. Poslednji put se pojavio na televiziji 1984. a poslednji intervju nekom novinaru dao je 1986. Iako je krajnje povučen i skoro nevidljiv i dalje je čest predmet i žrtva raznih glasina, a mrtvim je već nekoliko puta proglašen na društvenim mrežama poslednjih nekoliko godina.

Sa svojom domovinom, iz koje je emigrirao još 1975. nikad se nije pomirio, a teško ga je povredila afera pre desetak godina kada je u češkoj javnosti, na osnovu svedočenja samo jednog čoveka, optužen u javnosti da je kao student-komunstički aktivist denuncirao jednog antikomuističkog ilegalca, koji se skrivao u studentskom domu.

Nešto se važno dogodilo lane. Kunderu je, prilikom posete Parizu prošle godine, posetio češki premijer Andrej Babiš i ponudio mu da mu se vrati češko državljanstvo, oduzeto mu ubrzo po emigraciji. Kundera se o tome nije odmah izjasnio ali, je, kako je izjavio Babiš, izgleda sklon da prihvati tu ponudu, kao i da poseti svoju domovinu. Prema najnovijim informacijama, to bi trebalo da se dogodi tokom ove godine. No, da bi stvar bila u kunderijanskom maniru još zamršenija, mnogi su pričali početkom 90-ih, posle “somotske revolucije”, da su vidjalu Kunderu s lažnom bradom, kako se mota praškim sokacima…

Nedavno je najbliži češki prijatelj Kundere Milan Ude, takođe pisac, izjavio češkoj agenciji ČTK, da Kundera „više ne taji da više ne piše i da ne planira više da piše nikakvo literarno delo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari