“Kvir Evropa” od intimnosti i erotike u četiri zida do zabave i uživanja izvan njih 1Rad Viktora Makhnova (Ukrajina)

Dvadeset osam umetnika iz trinaest evropskih zemalja predstavilo je svoje radove u Domu omladine Beograda u okviru izložbe “Kvir Evropa” i u sklopu 14, Merlinka festivala.

Reč je o 56 fotografija koje oslikavaju stvarnost LGBT egzistencije.

Imajući u vidu da je Rusija nedavno proširila postojeću zabranu promocije cilja „LGBT propagande” među maloletnicima i u nju uključila osobe svih uzrasta, to bi, kako se navodi u tekstu kataloga ove izložbe značilo zabranu pominjanja i prikazivanja LGBT osoba na internetu, u knjigama, filmovima, reklamama…

“U Srbiji se čuju slični glasovi, ali i u nekim članicama Evropske unije.Vidljivost i sloboda izražavanja je sastavni deo postojanja svakog čoveka, a samim tim i važan deo postojanja LGBT osobe. SloboAdan život ne može i ne sme biti ograničen četiri zida, jer ako jeste, predstavljaju zidove zatvora.” ističe se u ovom tekstu.

Izložba “Kvir Evropa” kroz fotografije prikazuje sve aspekte LGBT postojanja, od intimnosti i erotike u četiri zida do paradiranja, zabave i uživanja u slobodi izvan njih.

“Kvir Evropa” od intimnosti i erotike u četiri zida do zabave i uživanja izvan njih 2
Rad Đorđa Živkovića

Dodaje se i da homofobija može pokazati svoje ružno lice čak i u progresivnim i homofilnim zapadnim zemljama posebno na Istoku.

“Borba protiv homofobije je konstantna i nikada neće biti gotova, jer nam iskustvo pokazuje da se osvojena prava lako mogu uzeti!” poručuje se na kraju teksta u katalogu izložbe „Kvir Evropa“

“Kvir Evropa” od intimnosti i erotike u četiri zida do zabave i uživanja izvan njih 3
Foto Aleksandra Ćuk/ Rad : Marko Stojanović (Srbija)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari