Lana Bastašić: Nikome nije dozvoljeno da koristi reč Palestina, jer ljudi mogu da budu optuženi za antisemitizam

Književnica o cenzuri, štrakovima i bombama koje padaju po Gazi

Ostavite komentar


  1. Nije lepo lagati. Nemacka jeste na stranu Izraela, ali ptotesti u ime pravde za Palestinu jesu dozvoljeni. Lana Bastasic ne odbija nemacki novac, vec ga 11 meseci koristi. Zivi od novca nemackim poreznika, uzima stipendiju za pisce Berliner Kunstlerprogramm. Uzimace tubstipendiju jos mesec dana, jer toliko traje: godinu dana, i mora se vratiti natrag. Prica da se odrekla novca od izdavaca, koji bi bio dovoljanbza godinu dana zivota, je njena fantazija. Koji novac, za koju knjigu? Izdavac Fischer Verlag je objavio nje roman pre 3 godine, i knjigu prica prosle godine. Nakon tog perioda knjige se vise i ne prodaju vise od sto primjeraka godisnje, sto bi doticnoj donelo sto evra godisnje. Prekinula ugovor da dobije medijsku paznju, i mozda naklonost ngo-a da je finansiraju dalje. Inace mora otici iz Nemacke za koju izjavljuje da je odvratna i fasisticka, a tako zudi da ostane tamo. Sve ovo je sramno i bedno. A novinari nek nazovu izdavaca Fischer Verlag da pitaju koju je to, i koliku, svotu novca Lana Bastasic odbila prekinuvsi ugovor, i tada cete znati ko je Lana Bastasic.

  2. Ne treba olako upotrebljavati vrlo teške i ozbiljne reči i iznositi paušalne optužbe.
    Dalje, ni rečju ne pominje 7. oktobar i masovno ubistvo jevrejskih civila, žena, mladih i dece? Kako se zove ubijanje nenaoružanih civila i dece, silovanje žena u kibucu?

    Uzgred, da li je spisateljica ujedno i stručnjak za spoljnu politiku, Bliski istok i medjunarodno humanitarno pravo?

  3. Ne postoji nikakva cenzura u Nemačkoj.
    Ali postoji uzdržanost, odmerenost i takt u vezi sa jevrejskim narodom i Izraelom. Iz vrlo razumljivih istorijskih razloga, koji joj izgleda uopšte nisu jasni….

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.