lana bastašićFoto: Maša Seničić

Promocija književnog stvaralaštva Lane Bastašić održaće se 6. oktobra u 19 časova u Klubu Studentskog kulturnog centra Novi Sad, koji se nalazi u Ulici Vladimira Perića Valtera 5. Događaj zajednički organizuju SKCNS i Udruženje studenata književnosti „Uliks“.

Učestvuju: Lana Bastašić i članovi Udruženja studenata književnosti „Uliks“ – Anja Perović i Uroš Stanisavljević, moderatori.

Lana Bastašić je rođena u Zagrebu, SFRJ. Objavila je prozu, poeziju, eseje i drame. Njene kratke priče su osvojile brojne regionalne nagrade na Balkanu, uključujući Ulaznicu i nagradu „Zija Dizdarević”.

Njen prvi roman, „Uhvati zeca”, osvojio je Nagradu Evropske unije za književnost i Međunarodnu nagradu Latisana u Italiji. Knjiga je bila u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, užem izboru za Holandsku evropsku nagradu i u širem izboru za Međunarodnu književnu nagradu u Dablinu.

Prevedena je na više od 20 jezika. Bastašić je objavila i zbirku kratkih priča pod nazivom „Mliječni zubi” i dnevnik „Crveni kofer”. Dobitnica je prestižnih rezidencija DAAD u Berlinu i Literaturhausa u Cirihu. Jedna od osnivača škole književnosti Escola Bloom u Barseloni.

O Laninom stvaralaštvu:

„Lana Bastašić je jedna od rijetkih autorica koja na međunarodnu i domaće književne scene dolazi iz bivše Jugoslavije. Bastašićeva pritom književno nadmašuje svoje globalno razvikane inozemne i svoje lokalne vršnjakinje po zrelosti svoga romanesknog pisma, po autentičnom spisateljskom glasu, po specifičnoj energiji pripovijedanja i, što je najvažnije, po visokim književnim standardima koje je već sa svojim debitanskim romanom „Uhvati zeca” postavila sebi, a onda i drugima.“

Dubravka Ugrešić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari