Lars fon Trir „razume Hitlera“, pa se izvinjava 1Foto: EPA/JOERG CARSTENSEN

Lars fon Trir (55) definitivno ume da privuče pažnju javnosti. I to svojom jednom jedinom izjavom, koja je zasenila projekciju njegovog filma „Melanholija“. Naime, on je, na konferenciji za novinare uoči projekcije svog filma, izjavio da „razume Hitlera“. „On nije dobar momak. Malo saosećam sa njim“, rekao je Fon Trir i potom naglasio da njegove simpatije prema Hitleru ne znače da podržava Drugi svetski rat i napade na Jevreje. Ipak, danskom reditelju se dopada glavni arhitekta Trećeg rajha Albert Šper.

„Imao je talenta. Ok, ja sam nacista!“, završio je Fon Trir praćen zabezeknutim pogledima dve glavne glumice u „Melanholiji“ – Kirsten Danst i Šarlote Genzbur. Nakon toga, u pisanom saopštenju, usledilo je izvinjenje zbog izjave. „Ako sam nekoga povredio današnjim izjavama, iskreno se izvinjavam. Nisam ni antisemita, ni rasista, ni nacista“, naveo je režiser u saopštenju. Inače, u intervjuu agenciji AP Fon Trir je rekao da nije mislio da će njegove reči biti shvaćene ozbiljno. Sama „Melanholija“, koja je u trci za Zlatnu palmu, priča je o dve sestre suočene sa propašću sveta koja stiže u vidu planete Melanholije koja preti da se sudari sa Zemljom. Ovaj film oslanja se prilično na nemački romantizam i u filmu je korišćena uvertira Vagnerove opere „Tristan i Izolda“.

Počasna Palma za Belmonda

Organizatori Kanskog festivala ukazali su čast legendarnom glumcu Žan-Polu Belmondu (78) i uručili mu počasnu Zlatnu palmu za impresivnu karijeru tokom koje je glumio u više od 80 filmova („Do poslednjeg daha“, „Borsalino“, „Čovek iz Rija“). Nakon uručenja prikazan dokumentarni film, posvećen glumcu poznatom i pod nadimkom Bebel. Direktor Festivala Žil Žakob i selektor prestižne manifestacije Tjeri Fremo ocenili su da je Belmondo, uz Žana Gabena i Mišela Simona, jedan od najvećih francuskih glumaca svih vremena. Raniji dobitnici počasne Zlatne palme su Žana Moro, Katrin Denev i Klint Istvud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari