lazar ristovskiFoto: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia

Prema novom izveštaju sa konkursa Ministarstva kulture, Lazar Ristovski je ponovo najveći dobitnik kada su u pitanju pare za festival.

Lazar Ristovski je dobio dodatna sredstva za Ravno selo film festival, saznaje se nakon što je Ministarstvo kulture objavilo rezultate koji se čekaju od februara.

Kako prenosi Nova.rs, konkurs za oblast filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva kasnio je četiri meseca, što je uticalo na mnoge manifestacije.

Festivalu evropskog filma Palić je po rešenju, koje je stiglo 17. jula, dodeljeno je 13.500.000 dinara, a “Kustendorfu” Emira Kusturice 12 miliona, dok je za 30. izdanje Festivala autorskog filma opredeljeno šest i po miliona.

Poređenja radi, festivali koji slave po dve, tri ili više decenija postojanja, poput “Sedam veličanstvenih” (20. izdanje), “Filmskih susreta Niš” (59. izdanje) ili “Martovskog” (71. izdanje), podržani su na konkursu Ministarstva kulture sa iznosima koji se kreću između milion i tri miliona dinara.

Ali je zato festival “Ravno selo” u produkciji “Zillion filma” (kompanije čiji je vlasnik Lazar Ristovski), koje postoji tek sedam godina, podržan sa 3.500.000 dinara.

Kada je reč o produkciji Ristovskog, podsetimo i da je nakon što se mnogo prašine podiglo odlukom Filmskog centra Srbije da sa čak 57.040.370 dinara podrži projekat „Vera Kroner“, u produkciji njegove kompanije „Zillion“, objavljen je i konkurs za sufinansiranje projekata filmske umetnosti i ostalog audio-vizuelnog stvaralaštva u AP Vojvodini u 2024. godini.

„Zilion film“ je tako za organizaciju festivala u Ravnom Selu dobio još pet miliona dinara i to je najveći iznos kojim je podržan bilo koji festival na ovom konkursu.

S druge strane šesti po redu Festival dokumentarnog filma DOK podržan je na konkursu Ministarstva kulture sa svega milion dinara, kao i Bašta fest, dok je 56. Sofestu dodeljeno samo 500.000. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks, koji se održava 17. put, dobio je 1.500.000 dinara.

A konkurs Ministarstva kulture za sufinansiranje u oblasti muzike možda se najbolje može opisati sloganom ovogodišnjeg “Nišvila” koji traje od 9. do 18. avgusta – „Od hedonizma do mazohizma“.

Direktor ovog festivala Ivan Blagojević apeluje godinama da novčana sredstva koja dobijaju nisu dovoljna za održavanja tako velike manifestacija sa preko 1.000 izvođača.

A oni su, pritom, dobili pet miliona dinara, dok je “Arsenal”, recimo, dobio svega dva miliona. “Gitar art” je podržan sa četiri miliona, a “Gitarijada” i BEMUS sa dva. Beogradski džez festival, 40. po redu, dobio je svega 1.500.000.

Kada je reč o takmičenjima i nagradama, Kolarčeva zadužbina dobila je četiri miliona za Memorijalno takmičenje “Andrija Čikić”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari