"Lažljivi život odraslih" premijerno u Beogradskom dramskom pozorištu 1Foto: Dragana Udovičić/ BDP sajt

Predstava „Lažljivi život odraslih“, prema istoimenom romanu Elene Ferante, u režiji poznatog slovenačkog reditelja Sebastijana Horvata, i u kompletno ženskoj podeli koju čini 17 glumica, biće premijerno izvedena večeras u Beogradskom dramskom pozorištu.

Reč je o komadu koji govori o “magiji odrastanja i tranziciji devojčice u odraslu ženu“.

„U predstavi pratimo protagonistkinju Đovanu Tradu, sve od njenih 13 do 16 godina, u periodu rane adolescencije, kada se telo devojčice, menja u telo mlade žene, kada počinje da se menja i sve oko nje.

Delikatno razdoblje Đovaninog odrastanja prati i šokantno otkrivanje istine o njenom ocu.

Đovani se pokvario uspeh u školi, zbog čega njen otac kaže majci da to ne može biti pubertet, već činjenica, da Đovana postaje slična tetki Vitoriji.

Đovana iz straha šta postaje, na svaki način želi da upozna tetku Vitoriju, koja u njenoj kući važi za osobu, u kojoj se spajaju ružnoća i zloba.

Susret sa tetkom, koja živi u Paskoneju – siromašnoj četvrti na istoku Napulja, je prva stanica na putu Đovaninog odrastanja i saznanja istine, koju Đovana otkrije o svom ocu, koji se obrazovanjem izvukao iz siromaštva i potisnuo odakle dolazi.

Đovana iz radoznalosti posmatra situaciju iz svog dečjeg sveta sa svojim najboljim prijateljicama Anđelom i Idom.

Tako se Đovana našla u vozu odrastanja, koji više nije mogla da zaustavi, suočavajući se sa svojim pubertetskim telom i svetom odraslih, sve vreme želeći da ostane u svom ružičastom oblaku.

Đovanino odrastanje je putovanje između razočaranja i potrage za nečim šta je stvarno i stabilno, nešto u šta bi verovala i na šta bi mogla da se osloni.

Sve oko nje se zamagli, niko je ne čuje i sve novo što sretne na putu, na prvi pogled deluje kao nada, a uvek se pokaže da je ustvari novo razočaranje.

Uprkos tome što je Đovana ostavljena na cedilu, ili možda upravo zbog toga jer nema adekvatan uzor, ona postaje mlada devojka, koja će stvari drugačije raditi nego njeni otac, majka, tetka i ostali odrasli u njenoj blizini.“ stoji na sajtu BDP, povodom ove predstave.

Roman je dramatizovala Nina Kuclar Stiković, koja je i dramaturg predstave i autorka songova.

Sve situacije na sceni odigraće glumice različitog životnog doba.

Đovana 1, 2 i 3 su Maša Obradović, Isidora Simijonović i Bojana Stojković.

U ansamblu su i Jovana Šokčević, Vanja Panić, Sofija Kovačević, Marija Pikić, Nevena Mihailović, Jana Bjelica, Anđela Kribl, Anja Ćurčić, Mina Nenadović, Staša Milovanović, Antonela Vasić, Mia Radovanović, Alisa Radaković i Stanislava Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari