„Lepotica i zver“ premijerno u Kombank dvorani 12. decembra  1Foto: Promo

Jednu od najpopularnijih i najizvođenijih bajki u svetu, “Lepoticu i zver”, i njene slavne junake, na našu scenu vraćaju dramatičar Stevan Koprivica i reditelj Stevan Bodrožić, a predstava će premijerno biti izvedena 12. decembra u Kombank Dvorani, u susret novogodišnjim praznicima.

Koprivica je napisao tekst po motivima čuvene bajke Šarla Peroa, koja je u svetu imala više verzija i u vidu igranih filmova, TV serija i animiranih ostvarenja Dizni produkcije.

Poslednja velika ekranizacija ovog dela bila je 2017, kao spektakularni filmski mjuzikl reditelja Bila Kondona, a naznačajnijom se smatra ostvarenje scenariste i reditelja Kristofa Ganca.

U njegovoj briljanoj verziji koju smo gledali na Festu 2014, Zver je igrao Vinsent Kasel, a Lepoticu Lea Sejdu.

Ono zbog čega je Peroova višeslojna priča fantazije za decu i odrasle aktuelna i danas jeste snaga snova i moći ljubavi u odnosu na materijalne vrednosti, o kojoj govori. Radnja se događa u Francuskoj u doba Luja XIV, sa raskošnim kostimima, napisana je u duhu “Tri musketara” Aleksandra Dime, a Koprivica je pre dve decenije pisao upravo i dramatizaciju navedenog romana za pozorište “Boško Buha”.

– Preobražaj koji doživljavaju glavni likovi budi pomisao da ništa nije onako kako površno izgleda na prvi pogled, i da ćemo pravu lepotu otkriti samo ako se suštinski bavimo ljudima“, rekao je reditelj Miloš Jagodić, koji je najmlađoj publici poznat po komadima „Začarana pahuljica“ i „Suncokreti“, koje se uspešno igraju nekoliko sezona u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

– Univerzalne poruke čine ovu bajku neprolaznom, a to je – da je prava lepota u ljudskoj duši i srcu, a ne u spoljašnjem izgledu, da svako mora da nauči da voli, ali i Glumica Kristina Savkov, koja tumači ulogu Emanuele Belmon – lepoticu, prvi put će zaigrati u predstavi za decu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari