"Lepotica i zver" u Rusiji sa oznakom 16+ 1

Novi Diznijev film „Lepotica i zver“ biće prikazivan u Rusiji sa oznakom za 16+, kako deca ne bi mogla da gledaju ovo ostvarenje u kome je jedan od sporednih likova gej.

Ovu odluku donelo je rusko ministarstvo kulture nakon što je Vitali Milonov, član Jedinstvene Rusije, poznat po svojim stavovima protiv LGBT populacije, tražio zabranu filma „zbog perverznih seksualnih odnosa“ koji krše ruski zakon o „gej propagandi“. Porodični film sa Emom Votson u glavnoj ulozi biće prvi Diznijev film u kome se pojavljuje jedan otvoreno gej lik, koga igra Džoš Gad.

„Ubeđen sam da je glavni zadatak države da zaštiti decu i omladinu od prljavštine sveta, da sačuva dečiju nevinost, da zaštiti decu od štetnih i opasnih fenomena. U ovom slučaju, naš zadatak je da ne dozvolimo prikazivanje ovog mjuzikla ni po koju cenu“, izjavio je pre nekoliko dana Milonov.

Prošle nedelje Bili Kondon, reditelj igrane adaptacije čuvenog crtanog filma „Lepotica i zver“, izjavio je da će lik Lefo, koga igra Gad, biti gej, te da je zaljubljen u svog prijatelja Gastona, koga igra Luk Evans. Reditelj nije hteo da otkrije šta će se tačno dogoditi do kraja filma sa njima dvojicom, ali je naglasio da je ovo „ekskluzivni gej trenutak u jednom Diznijevom filmu“.

Zbog ove objave, film je skinut sa repertoara bioskopa u američkoj državi Alabami, a pritužbe su stizale u velikom broju i na zvaničnu Fejsbuk stranicu filma, koja je na kraju ugašena.

Iako se i dalje čini da nemoguće da jedan veliki američki studio u svom novom blokbasteru, i to porodičnom naslovu, bude okrenut kvir publici, zapravo trenutak ne može biti bolji. Pre samo nekoliko nedelja „Mesečina“ je osvojila Oskara i tako postala prvi film nagrađen najvažnijim filmskim priznanjem koji otvoreno govori o gej populaciji. Doduše, dok mnogi napadaju studio Dizni zbog ovakve odluke, za druge ona zapravo nije nikakav veliki pomak, budući da je reč o sporednom liku i otkrivanju njegovog identiteta.

Kuća koja je stvorila Mikija Mausa do sada nije svoje junake otvoreno prikazivala kao gej, ali je publika već godinama to radila umesto njih. Pinokiovo putovanje ka tome da postane „pravi dečak“, mnogi su videli kao proces autovanja. Isto važi i za Damba, osećajnog slona sa velikim ušima, koji je predmet zafrkavanja gde god se nađe. Takođe, Pokahontas i Lepotica drugačije su od ostalih devojčica u svom okruženju. Mala sirena postala je neko sa kim se identifikuje veliki broj mladih transseksualaca, zbog želje da promeni svoj fizički oblik. Preciznije, Arijel je devojčica koja se oseća kao da je zarobljena u pogrešnom telu, a njena pesma „Part of Your World“ (Deo vašeg sveta) postala je na neki način himna svih pripadnika LGBT zajednice.

Ustaljeni oblici bajke držali su ove pobunjene žene u heteroseksualnim romantičnim ambicijama sve do 2013. kada je Dizni prekršio pravila crtanim filmom „Zaleđeno kraljevstvo“. Elza je tako postala prva junakinja kojoj nije potreban muškarac da bi se ostvarila. NJen beg iz zajednice koja je ne prihvata i pesma „Let It Go“ u kojoj prihvata sebe i sopstvene razlike, postao je predmet mnogih kvir čitanja i tumačenja skrivenih poruka. Iako Elza nije dobila partnerku na kraju filma, mada fanovi navijaju da se tako nešto dogodi u najavljenom nastavku, „Zaleđeno kraljevstvo“ dalo je prvi istopolni obrt u vidu „poljupca prave ljubavi“. Da, poljubile su se dve sestre ali to je svakako bio korak ka rušenju ustaljenih šablona i konvencija jednog porodičnog filma. Koliko god delovao kao mali, Lefoov lik je svakako korak napred.

„Lepotica i zver“ u bioskope u Srbiji stiže 16. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari