LESING: Britanskoj spisateljici Doris Lesing (88) u sredu je uručena Nobelova nagrada za književnost, koju nije mogla da primi na svečanoj ceremoniji prošle godine u Stokholmu zbog slabog zdravlja. Lesingova je za Nobela rekla da nema većeg priznanja koje pisac može dobiti, sem, možda, „da vas papa pomiluje po glavi“.

LESING: Britanskoj spisateljici Doris Lesing (88) u sredu je uručena Nobelova nagrada za književnost, koju nije mogla da primi na svečanoj ceremoniji prošle godine u Stokholmu zbog slabog zdravlja. Lesingova je za Nobela rekla da nema većeg priznanja koje pisac može dobiti, sem, možda, „da vas papa pomiluje po glavi“. Njen govor je bio izuzetno kratak, pošto je dobila Nobelovu nagradu iz ruku švedskog ambasadora Stefana Karlsona, na prijemu u galeriji Volas u Londonu.
Viktorija Barnsli, iz izdavačke kuće HARPERCOLLINS koja objavljuje dela Doris Lesing, najavila je da će nova knjiga Lesingove biti objavljena u maju. Sama nobelovka opisuje novi roman kao antiratnu knjigu o svojim roditeljima, čiji su životi bili nepovratno oštećeni Prvim svetskim ratom. Na prijemu u Londonu delove iz njenih ropmana čitali su Džulijet Stivenson i Alen Rikman, a najavljeno je i da će Lesingova pokloniti 10.000 knjiga školama u Zimbabveu. Inače, upitana da li joj je Nobelova nagrada izmenila život, Lesingova je odgovorila: „Moj sin Piter je rekao – veoma je čudno? Ti si tu, radiš, radiš i odjednom te ljudi primete.“
Lesingova je rođena u Iranu 1919. godine, a sa roditeljima se 1925. godine preselila u Zimbabve. Jedno vreme je provela u katoličkom internatu pre nego što je upisana u devojačku školu, odakle je izbačena. Pobegla je od kuće, udala se, potom razvela, imala je troje dece a 1950. godine, kada se preselila u London, objavila je svoj prvi roman „The Grass Is Singing“. Proboj je načinila sa „The Golden Notebook“ iz 1962. godine, a tokom 70-ih i 80-ih godina okrenula se naučnoj fantastici sa „Canopus in Argos“ serijalu, pre nego što se vratila realističnijoj prozi. Tokom 90-ih napisala je dva dela svoje autobiografije. Poslednji objavljeni roman je prošlogodišnji „The Cleft“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari