Leto na Trgu Galerija 2024- FisKultura bez granica 1

 

Ponete olimpijskim duhom, institucije na Trgu galerija će u periodu od juna do avgusta biti u znaku (fis)kulture, spajajući umetnost i sport. Još od antičkih vremena, olimpijski sportisti imali su posebno mesto u likovnim umetnostima, inspirišući Fidiju, Mirona i Polikleta za najpoznatija skulptorska dela.

Družeći se sa sugrađanima više od jedne decenije, program manifestacije Leto na Trgu galerija prilagođavao se aktuelnim temama i interesovanjima publike, doprinoseći da trg na kome se nalaze tri novosadske galerije postane značajni centar kulture u Novom Sadu. Letu na Trgu galerija je do prethodne godine prisustvovalo preko 22 000 posetilaca, što ovu manifestaciju čini nezaobilaznim događajem tokom letnjih meseci. Program obuhvata likovnu, muzičku, scensku i filmsku umetnost i na zanimljiv način pruža nova saznanja posetiocima u prijatnom letnjem ambijentu
galerijskih vrtova. Ove godine, kroz različita predavanja, putopise, filmske i muzičke večeri izlazimo van granica i upoznajemo se sa istorijom olimpijskih igara i njihovim uticajem na umetnost i kulturu.

Novinu ovogodišnje manifestacije predstavlja postavka izložbe originalnih plakata i autentičnih foto albuma sa pojedinih olimpijskih igara iz kolekcije Muzeja Vojvodine koju će publika moći da vidi tokom avgusta meseca u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića. Kao i svakog leta, od juna do avgusta, zajedno ćemo uživati u raznovrsnim programima koje realizuju Galerija Matice srpske, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića na Trgu galerija i u Parku skulptura, dok uzbudljivo iščekujemo olimpijske medalje za naše najbolje sportiste koji će predstavljati Srbiju na ovogodišnjim OI u Parizu.

Leto na Trgu Galerija 2024- FisKultura bez granica 2
Foto: Promo

Posetite programe manifestacije svakog četvrtka u 21.00 sat od 27. juna do 29. avgusta. Ulaz na sve programe je besplatan. Realizaciju manifestacije Leto na Trgu galerija 2024. omogućili su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicima i Uprava za kulturu Grada Novog Sada.

PROGRAM
27. juna u 21.00 sat
Svečano otvaranje manifestacije Koncert „Muzejskog olimpijskog tima“.

Na otvaranju ovogodišnje manifestacije publika će imati prilike da uživa u hitovima izvedenim na otvaranjima olimpijskih igara, koje će, pored svog redovnog repertoara, izvesti članovi akustičnog ansambla „Klo-Klo“ koji ove godine zajedno sa organizatorima manifestacije čine muzejsko-muzički olimpijski tim. Na čelu je, kao i uvek, vokal Vanja Manić Matić, dok ostatak tima čine: Lazar Novkov, harmonika, Ervin Malina, kontrabas, Predrag Đurić, gitara, Milan Jančurić, klarinet i saksofon i Ištvan Čik, perkusije.

4. jul u 21.00 sat
Predavanje O čemu govorimo kada govorimo o sportu Prof. dr Vladimir Gvozden, istoričar književnosti Reč sport označava razonodu i odmor, ali je vremenom počela sve više da podrazumeva
takmičenje u fizičkim aktivnostima. No, onda su poslednjih decenija oko tih takmičenja nastali osobeni oblici kulture i ekonomije, pa su se granice imenice sport danas proširile više nego ikad. Ovo predavanje, čiji je naslov inspirisan Murakamijevom knjigom „O čemu govorimo kada govorimo o trčanju“, pokušaće da osvetli kakvo je mesto sporta u kulturi i umetnosti, naročito književnosti, s ciljem da oblikuje i osvesti naše predstave o bitnim fenomenima današnjice kao što su kultura tela, kompeticija, rekreacija, fitnes.

11. jul u 21.00 sat
Predavanje U borbi za Devisov pehar: tenis i vizuelna kultura međuratne epohe Prof. dr Simona Čupić, istoričarka umetnosti Kroz predavanje o tenisu, kao jednom od najstarijih i najatraktivnijih sportova i vizuelnoj kulturi međuratne epohe, publika će imati priliku da se sa prof. dr Simonom Čupić podseti dolaska Anrija Košea – u to vreme najboljeg tenisera sveta – u Beograd 1929. godine, dok se iščekuje odlazak Novaka Đokovića u Pariz. Biće reči i o borbi za „Devisov pehar“ reprezentacije Kraljevine Jugoslavije, o tome koji je slikar bio najbolji teniser, kao i gde je mesto sporta u umetnosti međuratne epohe.

18. jul u 21.00 sat
Koncert grupe „Sana Garić“ Sana Garić piše poeziju i bavi se rok muzikom. Zajedno sa svojim bendom osvaja region i pozicionira se na evropskoj sceni. Nakon Femix fest-a, Nišville Jazz festivala, Exit-a, holandskog Eurosonic Noordeslag-a, zagrebačkog INmusic i drugih festivala, stiže i na Leto na Trgu galerija. Kao solo izvođač autorske i ambijentalne elektronske muzike Sana Garić sarađuje sa mnogim bendovima i autorima, među kojima su i neki od pionira elektronske YU scene („Svemirci“, „Lira Vega“, „Beograd“ itd). Autorske kompozicije obojene svežim elektro zvukom, dominiraju na prvom albumu „Svet za nas“, kao i na drugom „Naočare za srce“, čiju realizaciju su upotpunili novi članovi benda: Milorad Ristić – Miki, bas (donedavno „Darkwood Dub“), Feđa Tom Franklin, bubanj („Fish in Oil“) i Dušan Ristić, gitara („Veliki prezir“). Muzika i emotivan glas Sane Garić koji daju posebnu čar njenim koncertima, osvežiće ovo olimpijsko leto na Trgu galerija.

25. jul u 21.00 sat
Kviz Olimpijski leksikon Branimir Arsić, Srpska kviz asocijacija Ekipni kviz o istorijatu letnjih olimpijskih igara u kojem će takmičari i publika moći da provere svoje znanje ne samo o sportistima koji su ih obeležili već i da se podsete i „propratnih“ i istorijskih ličnosti iz drugih sfera javnog života koje su na neki način doprinele popularizaciji ovog sportskog fenomena. Ekipe od 4 člana koje žele da se takmiče, potrebno je da se prijave putem telefona 021/4899000 ili mejl adrese [email protected] do 22. jula 2024. godine.

1. avgust u 21.00 sat
Predavanje Olimpijske igre u Tokiju kao kruna sportske karijere Ružica Karajović Ibročić Uspešna veslačica, trener, iskusni internacionalni veslački sudija, profesor svetske književnosti i lektor, Ružica Karajović Ibročić jedna je od 20 sudija u ovom sportu odabranih za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine. Svestrana Novosađanka, veslačku karijeru započela je 1988, a već 1991. godine osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Španiji u disciplini dubl skul. Tri decenije kasnije ostvarila se i kao priznati sudija u veslanju. Na ovogodišnjem Letu na Trgu galerija Ružica Karajović Ibročić će govoriti o stečenim iskustvima i zanimljivim doživljajima kao jedna od malobrojnih žena među angažovanim sudijama na Olimpijskim igrama. Njen sportski duh odigrao je važnu ulogu i u primeni posebnih mera protiv COVID-19.

Leto na Trgu Galerija 2024- FisKultura bez granica 3
Foto: Promo

8. avgust u 21.00 sat
Predstava Mesto dobre radnice Autorke: Milena Minja Bogavac, Frosina Dimovska, Ista Stepanov, Dunja Crnjanski Predstava „Mesto dobre radnice“ podsetiće nas kako su se prevazilazile granice u
2020. godini, godini u kojoj je svet stao i kad prvi put u modernoj istoriji nisu održane olimpijske igre. Predstava na duhovit način uvodi gledaoca na sastanak grupe za samopomoć i podršku četiri žene, koje povezuje radno iskustvo u umetnosti i kulturi, koristeći elemente kabarea, predavanja i tribine. Baveći se problematikom onlajn nastave i novih modela rada, društvenom stvarnošću i obrazovanjem, umetnice problematizuju ulogu prosvete i domet njenog uticaja na mlade u našem društvu, kao i izglede za osavremenjavanjem školstva, ali i mentalno zdravlje ljudi. Dramaturgija: Minja Bogavac, muzika: Dunja Crnjanski, 2020.

15. avgust u 21.00 sat
Predavanje Olimpijada i film – paralelni razvoj i dodirne tačke Ljiljana Kostić i Marko Ušćebrka, istoričari Kustosi-istoričari iz Muzeja Vojvodine, Ljiljana Kostić i Marko Ušćebrka i kustos Galerije Poklon zbirke Rajka Mamuzića Branko Janković baviće se pojedinim događajima i ličnostima iz našeg sporta vezanim za olimpijske igre, a pošto je tema olimpijada i film daće jedno viđenje paralelnog razvoja ova dva fenomena koji se kroz istoriju često prepliću, dopunjuju jedan drugog i proširuju na razne načine. Tokom predavanja biće prikazano nekoliko kratkometražnih i dokumentarnih filmova na ovu temu.

Četvrtak 22. avgust u 21.00 sat
Filmsko veče Odrastanje – olimpijska disciplina Veče posvećeno deci i mladima kroz projekciju filma Trkač iz 1984. godine, iranskog reditelja Amira Naderija. Film prati odrastanje dečaka Amira u jednoj iranskoj luci. Sve poslove koje radi da bi opstao i svaka igra sa vršnjacima podseća na neku sportsku disciplinu kojoj svi oni pristupaju sa velikom posvećenošću i požrtvovanjem i sa dubokim osećajem za pravičnost. U toku celog filma Amir sa čežnjom posmatra brodove, vozove, avione… Oni su sinonim za putovanje i u dečaku bude i održavaju nadu u neki bolji život za koji je on rešen da se bori.

Četvrtak 29. avgust u 21.00 sat
Koncert grupe „Deep Steady“ Finalno veče Leta na Trgu galerija 2024. upriličiće nastup grupe „Deep Steady“ iz Novog Sada. Publika će imati priliku da uživa u ska-jazz melodijama ovog instrumentalnog sastava koji postoji od 2015. godine i iza sebe ima dva studijska albuma i više zapaženih nastupa u zemlji i regionu. Pošto će Olimpijske igre 2024. do tada biti završene, ovaj koncert će biti idealna prilika da proslavimo medalje naših sportista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari