leto u muzeyuFoto: Promo

Muzej Jugoslavije nastavlja program LETO U MUZEYU matine žurkom u četvrtak, 27. juna, od 17 časova u Parku skulptura na kojoj će nastupiti legendarni DJ, radio-voditelj, producent i audio-vizuelni umetnik Velja Mijanović.

Povod za žurku je ambijentalna zvučna instalacija na našoj osnovnoj postavci „Muzejska laboratorija”, koja je rezultat saradnje tima Muzeja sa Mijanovićem.

Na početku programa kustosi će premijerno predstaviti nove elemente postavke u Starom muzeju, a posetioci će u toku celog trajanja matinea moći da posete sve izložbe u Muzeju Jugoslavije.

Ulaz je slobodan!

Inicijalna ideja za pokretanje saradnje je promocija muzejske Arhive usmenih svedočanstava koja se razvija već dugi niz godina.

Cilj je da arhiva podstakne, zabeleži i sačuva različita sećanja i iskustva života u Jugoslaviji. Deo saradnje obuhvatio je i digitalizaciju postojećih fonografskih zapisa iz zbirki Muzeja, a posebnu zahvalnost dugujemo Radio Beogradu na ustupljenoj audio građi iz njihove arhive.

Velja Mijanović poznat je publici kao veliki zaljubljenik u elektronsku muziku koju je kreirao kroz projekat Jazzva ili pod pseudonimom InnVision i Weljam.

Kao DJ puštao je muziku u najpoznatijim klubovima Beograda, među kojima su „Industrija”, „Underground”, „Zvezda” i „Aquarius”.

Devedesetih godina 20. veka specijalizovao se za postprodukciju, mastering i radio kao inženjer zvuka.

Učestvovao je na albumima grupa Block Out, Rare, Darkwood Dub, Kanda Kodža i Nebojša i nekih drugih bendova. Autor je i dve radio emisije, „Liquid” (YU radio) i „Interferenca” (Radio B92).

Već sedam godina tim Muzeja Jugoslavije, koji čine Dušan Jevtić i Sara Sopić, uspešno realizuje program LETO U MUZEYU sa idejom da ga kroz različite događaje afirmiše kao mesto za druženje i zabavu, ali i da testira mogućnosti interpretacije jugoslovenskog nasleđa kroz saradnju sa relevantnim umetnicima iz regiona.

Od pokretanja programa održano je na desetine koncerata bendova i nastupa drugih umetnika koji su ostavili dubok trag na jugoslovenskoj sceni, kao i mladih bendova koji tek pretenduju da se upišu u istoriju.

Ova podrška važan je aspekat jugoslovenske omladinske kulture koju Muzej nastoji da baštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari