Letovanje za početnike u Beogradu: Amazonski pejzaž, a plaže peščane, egzotične, divlje 1Foto: Privatna arhiva S. P.

Gde Beograd najviše miriše na more… Gde se kriju najegzotičnije divlje plaže u gradu… Gde je najviše ostrva u srpskoj prestonici, ali i najvećih šumskih područja… Gde puca najlepša “morska”, a beogradska panorama…

Kako nam je kovid apokalipsa pomrsila planove za more, pretvorila sam se u pravo, punokrvno, rasno beogradsko njuškalo u potrazi za all inclusive letnjom destinacijom.

I pronašla sam je! Tanananaaaaaaa! Pogađate: Grocka!

Grocku sam otkrila kroz emisiju “Beograd za početnike” i najradije joj se vraćam.

Jer kad krenem, i kad vam pred očima pukne onaj čuveni pogled pred ulazak u Grocku, koji nedoljivo podseća na onaj antologijski trenutak kad putujete na more, zorom se trgnite lepljivi od sna, ugledate prvi jezičak mora i pomislite želju.

Letovanje za početnike u Beogradu: Amazonski pejzaž, a plaže peščane, egzotične, divlje 2
Foto: Privatna arhiva S. P.

E ja se tako osećam svaki put kad ulazim u Grocku. I uvek zamislim želju. Nije ni čudo kad je ovde Dunav najširi u svom toku ( ako izuzmemo Golubac i Veliko Gradište), a u Beogradu ste.

Neprocenjivo blago.

Oformili smo specijalizovanu stručnu ekspediciju: kapetan Miloš Mikinčić, arheolog Rade Milić, istoričarka umetnosti Zorica Atić, i moja malenkost, beogradsko njuškalo.

Preplovili smo dužinu cele obale opštine Grocka koja je duga, verovali ili ne, čak 24 km!

Tri peščane, a šumovite gročanske ade su me osvojile.

Nisam imala predstavu koliko se divlje, egzotične prirode na njima krije.

Dunav je progutao plaže i dan nije bio za kupanje, ali čim vodstaj malo spadne – ovde pravac na kupanje.

Čuvena plaža „Goli Đoka“ je amazonski pejzaž, a plaže peščane, usamljeničke, egzotične, divlje.

Letovanje za početnike u Beogradu: Amazonski pejzaž, a plaže peščane, egzotične, divlje 3
Foto: Privatna arhiva S. P.

„Crveni breg“ je plažica crvene boje, verovali ili ne, i omiljeno je gročansko kupalište na kopnenom delu.

Izvirila je stidljivo iz visokog vodostaja, ali čekam samo srećne dane, uskoro, da postanem čuvarka ove plaže u letnjem periodu.

Najveće od tri gročanska ostrva je čuvena Gročanska ada, jedno od najvećih pošumljenih područja Beograda i jedna od najvećih rečnih ada.

Malo je poznato da ona krije i mnoge istorijske i arheološke tajne.

Danas omiljeno mirno mesto za odmor i pecanje vojskama ribolovaca, alasa i nautičara Grocke i okoline, nekada je bila poprište bitki carskih vojski i imerija.

Na tom čuvenom rečnom ostrvu, koje je uvaženi profesor arheologije Jovan Kovačević locirao kao ostrvo Singa, 596. godine veliki vizantijski vojskovođa, Strateg Prisk, sklonio je flotu dromona (posebnu vrstu brodova), kako bi se sakrio od avarskih napada.

Dakle pričamo o istoriji koju pamti ovo ostrvo još pre doseljavanja Slovena! Kada su moćni, lepi Singidunum napali i razrušili Avari, a stanovništvo tadašnjeg Beograda raselili u okolinu današnje Sremske Mitrovice.

Nakon neuspelih pregovora, koje je Prisk vodio baš sa jednog od pomenutih dromona, usledio je žestok odgovor, napad vizantijske rečne flote na uzurpatore Singidunuma.

Avari su se bacili u beg, a carska vojska je ušla u Singidunum i odmah počela obnovu grada.

Volim kada saznam za tragove daleke, moćne, velike istorije koju pamti ovaj grad. Posebno na ovakvim mestima.

Čak i beogradske plaže pamte herojsku istoriju Beograda! Nije li to fascinantno? A volim da letujem na mestima koje pričaju i čuvaju drevnu prošlost.

Jedva čekam da krenem na divlje plaže gročanske, koje vam žarko preporučujem.

Napomena: kupate se na sopstvenu odgovornost, jer spasilaca nema. A volim da otkrivam i skrivena mesta, poput restorana “Oaza”, na obali Dunava, gde smo pronašli jeftine i slatke bungalove, gde se može prenoćiti…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari