Provokativni francuski film režisera Abdelatifa Kešiša, alžirskog porekla, „La vie d’Adele“(„Adelin život, poglavlje 1 i 2“ ili „Plavo je najtoplija boja“ kakav mu je naziv na engleskom govornom području ) osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film na 66. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu. Ovo provokativno ostvarenje je bilo i najveće iznenađenje u Kanu, a dobilo i nagradu kritike Fipresci.


Ono što je u startu skrenulo pažnju svih na priču o strasnoj i haotičnoj ljubavi između 15-godišnje učenice Adel i senzualne studentkinje umetnosti Eme, su scene seksualno strasne lezbijske ljubavi. Scene eksplicitnog seksa su prosto šokirale gledaoce.

Predsednik žirija, američki režiser Stiven Spilberg, odlučio se na neuobičajan potez – da za uručenje Zlatne palmu na binu pozove i zvezde filma koji govori o lezbijskoj ljubavi, Adeli Egzarčopulos i Lei Sejdugz, što je pozdravljeno ovacijama publike. Naime, pravilo u Kanu je da pobednički film ne može da dobije i nagrade za glumu, ali ovoga puta su i one dobitnice jer su, kako je Spilberg rekao, najzaslužnije za uspeh filma. Pored Spilberga u ovogodišnjem žiriju bili su glumci Nikol Kidman, Kristof Valc i reditelji Ang Li i Kristijan Munđiju.

„Želeo bih da posvetim ovaj film predivnoj mladeži Francuske koju sam upoznato dok sam snimao ovaj film“, rekao je 52-godišnji reditelj Kešiš i dodao: „Ti mladi ljudi su me naučili mnogo o duhu slobode i zajedničkog života“. No, on nije mogao a da ne pomene i „arapsko proleće“, pa je na kraju poručio: „Takođe bih želeo da posvetim ovaj film drugoj mladeži i nečemu što se dogodilo ne tako davno, revoluciji u Tunisu. Oni takođe žele da žive slobodno da se slobodno izražavaju i slobodno vole“.

Mnogi reporteri primećuju da je pobednički film dobio nagradu samo dan posle velikih demonstracija u Parizu protiv novog zakona kojim je Francuska postala 14. zemlja u kojoj je legalizovan istopolni brak.

Gej teme bile su, inače, lajtmotiv ovogodišnjeg festivala u Kanu, uključujući i film Stivena Soderberga „Iza kandelabra“, gde ljubavni par glume Majkl Daglas i Met Dejmon.

Žiri je, ove godine, imao težak posao jer je od 20 filmova iz glavne takmičarske konkurencije čak 15 njih dobilo odlične ocene kritike. Prošle godine, poređenja radi, Mihael Hanekeova „Ljubav“ je bila očigledan favorit odmah po prikazivanju, dok sada to nije bio slučaj. Počasne Zlatne palme, za celokupnu karijeru, dobile su filmske legende Džeri Luis i Alen Delon.

Pobednici

Gran pri Kanskog festivala otišao je u ruke Džoela i Itana Koena za film „Inside Llewyn Davis“. Za najboljeg režisera proglašen je Meksikanac Amat Eskalante, koji je svojim veoma nasilnim filmom „Heli“ šokirao kansku publiku. Nagrada žirija otišla je u ruke japanskom reditelju Hirokazu Kore Edi za film „Kakav otac, takav sin“, dok je nagrada za najbolji scenario pripala Žiju Žangkeu. Francuskinja Berenis Bežo proglašena je za najbolju glumicu za ulogu u filmu Ašgara Farhadija „Prošlost“, dok je Brus Dern proglašen za najboljeg glumca za ulogu u „Nebraski“ Aleksandra Pejna. „Zlatnu kameru“ za najbolji debitantski film osvojio je film „Ilo Ilo“ Entonija Čena, a najbolji kratki film je „Bezbedni“ južnokorejskog autora Mun Bjung Gona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari