„Lice” i „naličje” velike pobede: Izložba „Oslobođenje Kragujevca 1944. godine” u Istorijskom arhivu Šumadije 1Foto: Istorijski arhiv Šumadije Kragujevac

 

Istorijsko-dokumentarna izložba „Oslobođenje Kragujevca 1944. godine: lice i naličje” istoričara i višeg arhiviste Slavka Stepanovića biće otvorena u utorak, 22. oktobra u Istorijskom arhivu Šumadije.

Istorijski arhiv Šumadije Kragujevac organizuje ovu izložbu u okviru Oktobarskih svečanosti Grada Kragujevca povodom obeležavanja 80. godišnjice od oslobođenja Grada u Drugom svetskom ratu, nudeći multiperspektivan pristup i osvrt na događaje od kraja oktobra 1944. do održavanja prvih posleratnih izbora novembra 1945.

– Izložba ima tendenciju da ukaže kako na događaje i procese koji su u neraskidivoj vezi sa Narodnooslobodilačkom borbom i pobedom antifašizma („lice”), tako i sa događajima koji su se odvijali u senci „velike pobede” („naličje”). Arhivska građa koju čuva Istorijski arhiv Šumadije Kragujevac nudi multiperspektivno gledište na „lice“ i „naličje” pomenutih događaja, kaže za Danas autor Stepanović.

Po njegovim rečima primarni cilj celokupnog projekta ogleda se u nameri autora da pažljivim odabirom arhivske građe koju čuva Istorijski arhiv Šumadije kroz multiperspektivni pristup prikaže društveno politički tok, uzroke i posledice događaja koji su pratili završnu fazu antifašističke borbe i oslobođenja Kragujevca u Drugom svetskom ratu.

– Kako je ideološki orijentisana istoriografija nakon 1945. oslobođenje 1944. isključivo prikazivala u najsvetlijem tonu pobede nad fašizmom (što svakako i jeste), cilj izložbe je da, pored pozitivnih aspekata oslobođenja, ukaže i na brojne negativne pojave i procese koje su ga pratile. Jedan od ciljeva izložbe je svakako skretanje pažnje na običnog čoveka u procesu uspostavljanja nove vlasti (od onih koji su obeleženi kao ,,klasni neprijatelji”, do sudbine žena u ovom periodu), ističe istoričar Slavko Stepanović.

Izložba, koja se otvara u Istorijskom arhivu Šumadije Kragujevac u 13 sati, podržana je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Kragujevca.

Postavka „Oslobođenje Kragujevca 1944. godine: lice i naličje” će biti izložena do 10. novembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari