Likovni dnevnik, strip ili srednjovekovni živopisani žitijni ciklus: Radovi Aleksandra Deroka u Galeriji Mostovi Balkana 1Foto: Vladimir Popović

 

Izložba odabranih radova Aleksandra Deroka koji se čuvaju u Umetničkoj zbirci SANU otvorena je prošle nedelje u Galeriji Mostovi Balkana u Kragujevcu.

Aleksandar Deroko, naučnik, umetnik, pedagog, intelektualac renesansnog, širokog polja interesovanja, stvaralac neiscrpne radne energije, ratnik, sportista, znamenita ličnost Beograda svog vremena, šarmer, miljenik društva, 1955. godine izabran je za dopisnog člana Odeljenja društvenih nauka Srpske akademije nauka, a 1961. za redovnog.

Deroko 1984. godine odlučuje da Umetničkoj zbirci SANU daruje veći broj svojih radova.
Prema sećanjima Aleksandra Deroka, predlog da svoje slike i crteže pokloni SANU umetnik je izneo svom prijatelju, tadašnjem predsedniku SANU, akademiku Pavlu Saviću, što je rezultiralo Savićevom inicijativom da Galerija SANU organizuje 1980. godine izložbu radova Aleksandra Deroka u Galeriji kulturnog centra, (pošto su u Galeriji SANU u toku bili građevinski radovi i preuređenje).

– Zadovoljan ovom postavkom, Deroko 1984. godine Umetničkoj zbirci SANU poklanja 129 svojih dela – uz 19 slika, celinu čini i 110 crteža, skica, studija. Skoro deceniju posle umetnikove smrti – 1997. godine, još jedanaest crteža Aleksandra Deroka Akademijinoj Zbirci poklonio je umetnikov mlađi kolega i saradnik, arhitekta Slobodana Nenadovića, pa tako SANU danas čuva 140 Derokovih dela, navodi u katalogu izložbe Jelena Mežinski Milovanović, istoričarka umetnosti i zamenica upravnika Galerije SANU.

Po njenim rečima „sve Derokove radove u fondu Umetničke zbirke povezuje konzistentan ekspresivan stil, pa je na osnovu njega teško preciznije datovati dela. Čak ni signatura na delu nije uvek dovoljna da tačno datuje nastanak dela, jer nije uvek sigurno je li autor zabeležio vreme nastanka dela, ili samo vreme koje slika, odnosno kojeg se priseća”.

– Hronološke okvire vremenu nastanka poklonjenih radova daje beleška na nalepnici na fascikli u kojoj je poklon Deroka pristigao u Akademiju, a koja definiše da su crteži iz perioda od 1920. do 1984. Sa brojnih putovanja po terenu Deroko je donosio obilje skica i studija autentične arhitektonske plastike. Njihova precizna, tehnička linija i doslovno beleženje realnog izgleda povezuje ih u zasebnu celinu, ističe izložbe Jelena Mežinski Milovanović.

Kvantitativno zastupljenija celina Derokovih radova u Umetničkoj zbirci su njegovi autoportreti, uglavnom iz poznije faze, dopunjena nizom dvojnih portreta na kojima umetnik predstavlja sebe sa suprugom.

– Posebnu celinu čine njegovi apstraktni radovi. Slikarstvo Aleksandra Deroka u Umetničkoj zbirci SANU kao likovni dnevnik, kao strip ili srednjovekovni živopisani žitijni ciklus, prati i dopunjava umetnikov život i rad, kaže ona u katalogu Derokove kragujevačke izložbe.

Kao da gotovo sva dela u Umetničkoj zbirci čine povezan korpus ilustracija objedinjenih Derokovim autobiografskim beleškama u kojima on piše o svom životu, ali i o profesiji i odnosu prema umetnosti i slikarstvu.

U okviru fonda poklonjenog SANU, brojne su ilustracije za knjige, nacrti za korice, kako za Derokovu autobiografsku prozu i njegove stručne publikacije, tako i za knjige drugih autora, često Derokovih prijatelja.

Posle četiri decenije, 2020. godine, po prvi put u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Galerija SANU je javnosti predstavila radove akademika Aleksandra Deroka, koje je umetnik, u organizaciji SANU, 1980. izlagao u Kulturnom centru Beograda, a zatim i poklonio Akademiji, tom prilikom dopunjene poklonom Slobodana Nenadovića.

– Retrospektiva, koju je osmislio sam Deroko, sećanje je na umetnika i istovremeno zahvalnost darodavcu, jednom od likovnih stvaralaca akademika čiji su legati postali temelj Umetničke zbirke SANU na kome se ona i danas razvija. U Galeriji Mostovi Balkana danas predstavljamo izbor radova sa postavke u SANU, naglasila je autorka izložbe Jelena Mežinski Milovanović, koja je u ime SANU postavku Kragujevcu i zvanično otvorila.

U kragujevačkoj galeriji Mostovi Balkana izložen je odabir od 23 Derokova rada a publika će izložbu moći da pogleda do 26. juna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari