Likovni i muzički festivali od danas u Novom Pazaru 1Foto: Lična arhiva

Likovna kolonija Sandžački art festival i muzički festival Stari grad počinju, danas, u Novom Pazaru. Radi se o manifestacijama sa dvodecenijskim stažom, koje obeležavaju svako leto u ovom gradu.

Sandžak art festival je, od ove godine, novo ime za likovnu koloniju „Sandžak inspiracija umetnika“, koja likovne stvaraoce okuplja dvadesetčetvrti put.

Amra Hodžić – Jejna, urednica programa u galeriji novopazarskog Multimedijalnog centra, objašnjava da je ime kolonije „Sandžak inspiracija umetnka“ promenjeno zbog nove koncepcije manifestacije.

Cilj nove koncepcije je razvijanje multietičnosti i multikulturalnosti i afirmacija savremene likovne umetnosti u regionu. Namera je da Festival dobije širi značaj i preraste u mesto okupljanja umetnika iz različitih oblasti.

Ove godine u radu učestvuju likovni umetnici mlađe generacije. Njih 11, pet iz Novog Pazara, i 6 iz okolnih gradova, u narednih pet dana radiće u prostorijama Kulturnog centra i Kuli motrilji u Novopazarskoj tvrđavi.

Osim, stvaranja umetničkih dela za učesnike će biti organizovana predavanja, predstavljanje drugih umetnika i obilazak kulturno-istorijskih spomenika u ovom kraju.

Radovi koji nastanu ovih dana, likovna publika će, kako je ustaljeno, moći da vidi naredne godine.

Organizator Sandžak art festivala je novopazarski Kulturni centar, uz finansijsku podršku gradske uprave i Ministarstva kulture.

Likovna kolonija je počela, a muzički festival Stari grad počinje večeras koncertom grupe Galija.

U naredne tri večeri na bini, postavljenoj u centru garda u Pešačkoj zoni, koncerte će još imati grupa Crvena jabuka i vokalna solistkinja Džejla Ramović.

Festival Stari grad, ove godine, slavi jubilej, dve decenije postojanja. Direktor te manifestacije Akadin Imamović ocenjuje da je „oblikovala određene muzilke ukuse na ovim prostorima“.

– Kroz festivalsku scenu prošlo je sve ono što je muzički vredelo počevši od Bijelog dugmeta, Zdravka Čolića, Tonija Cetinjskog, Crvene jabuke, Sergeja Ćetkovića, Zabranjenog pušenja i mnogih izvođača sa prostora cele bivše Jugoslavije, ali smo ugostili veliki broj mladih autora i stvaraoca koji su danas ozbiljna imena u svetu muzike – naglašava Imamović.

Za dve decenije ovaj muzičku festival je prešao revijalno-takmičarski-revijalno put.

Imamović najavljuje da se, od sledeće godine, u program vraćaju takmičarski koncerti i to „u dve verzije: takmičenje kroz izvođenje tuđih kompozicija i zakmičenje u autorskim kompozicijama“.

Festival Stari grad osnovan je 2004. godine. Organizator je Mass Entertainment Group, suorganizator Kulturni centar, uz pokroviteljstvo grada Novog Pazara i Ministarstva turizma i omladine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari