limp bizkitFoto: DANIEL KARMANN / AFP / Profimedia

Limp Bizkit, bend koji je bio među najpopularnijim sastavima 1990-ih godina, tužio je kompaniju Universal Music Group za više od 200 miliona dolara neisplaćenih tantijema.

Limp Bizkit i njegov osnivač Fred Darst tvrde da je ova kompanija sakrila novac od tantijema od benda i da oni nisu jedini kojima je učinjena šteta.

Advokati koji zastupaju Darsta, Limp Bizikit i kompaniju Flawless Records u tužbi su optužili UMG za koriščenje softvera sa sakrivanje tantijema, koji im je služio da sav profit stave sebi u džepove.

UMG je jedna od najmoćnijih kompanija u svetu muzike, jer se u njihovom katalogu nalaze umetnici u rasponu od Tejlor Svift do Nila Dajmonda.

Limp Bizkit tvrde da nisu dobili „ni centa tantijema“ od ove kompanije, uprkos tome što su ponovo popularni poslednjih godina i što im je porasla slušanost na striming platformama.

Ova tužba podneta je na sudu u Kaliforniji i u njoj je navedeno da postoji šansa da su i mnogi drugi bendovi i umetnici oštećeni od strane iste kompanije.

Stručnjaci iz industrije kažu da je ovo nešto veliko, ali da postoji šansa da sve nije toliko ozbiljno koliko zvuči na prvi pogled, odnosno da je moguće da je došlo do greške u računovodstvu filme.

Ima onih koji misle da je tužba napravljena tako da usledi brz dogovor van suda i da Limp Bizkit dobije pare što je pre moguće.

Takođe, navodi se da su problemi sa tantijemama česti, ali da se obično ne iznose ovako u javnost, već da se to rešava „iza zatvorenih vrata“.

Pominje se i promena same industrije i načina slušanja muzike, gde je striming dominantan, a što nije isto kao i broj prodatih nosača zvuka od pre dvadeset godina.

Limp Bizkit navodi da jeste bio period zatišja, koji se poklapa sa njihovim raspadom između 2006 i 2009, ali i da im se pesme slušaju od 2017. do danas, zbog čega su rasprodali mnoge koncerte.

Međutim, stručnjaci iz industrije navode da broj slušanja na striming servisima ne donosi istu zaradu kao broj prodatih ploča nekada i da je sam sistem računanja vrlo komplikovan.

Izvor: The Guardian

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari